helloweengodgivenrightcdbigger

 

Release: 29/5 – 2015
Bolag: Nuclear Blast

De tyska power metal-pionjärerna är åter aktuella med ett nytt album. My God-Given Right är bandets femtonde fullängdare i ordningen och släppet firas med ett av diskografins allra fulaste omslag (även om omslaget till Rabbit Don’t Come Easy är svårslaget fult). Bandets pumpamaskot försöker denna gång se riktigt elak ut, då hen bestiger frihetsgudinnans krona, men ser i ärlighetens namn enbart löjlig ut.

Men jag kommer att tänka på det där ordspråket om att inte döma en bok efter dess omslag. Innehållet på bandets femtonde studiovända låter mer som förväntat. I vanlig ordning handlar det om fartfylld power metal med sedvanliga tillbehör: tvillinggitarr, dubbla baskaggar, feta riff och metallifierade schlagerrefränger. Problemet är att man inte riktigt kommer upp i de högsta nivåerna. Den formkurva som pekat uppåt sedan 2005 års Keeper of the Seven Keys – The Legacy går efter detta släpp nedåt.

Enligt bandet själva har man försökt att gå tillbaka till Helloweens grunder och försökt skriva låtar på samma sätt som man gjorde på 80-talet igen. Det märks knappast. Istället får vi flera stela återanvändningar av samma låtar som bandet pumpat ut på sina tre senaste släpp. Har jag inte hört Battle’s Won förut? Varför låter Stay Crazy skriven av ett band som vill låta som Helloween? Och varför slängde ingen sig på nödbromsen inför en sådan tramslåt som If God Loves Rock And Roll? Varför ströks inte de oinspirerade avslutningsstyckena Claws och You, Still of War bort? Inte bara är låtarna helt anonyma, de gör dessutom att skivan blir alldeles för lång.

Allt detta gnäll till trots så finns det stunder på detta album där tyskarna visar varför de har den status som de har. Inledande Heroes är en typisk Helloween-låt, med en klockren power metal-refräng. Titelspåret visar upp sångaren Andi Deris låtskrivartalanger från sina allra bästa sidor. Russioan Roulé låter mörk för att vara en Helloween-låt, men visar sig fungera riktigt bra och bryter det annars ganska enformiga mönstret på albumet. Skivans två bästa spår är ändå The Swing of a Fallen World och Creatures From Heaven där gruppen gör det de kan bäst, nämligen att stapla snygga riff på varandra och krydda dessa med mäktiga och minnesvärda refränger. Men i vanlig ordning lär dessa spår väljas bort från den framtida liverepertoaren till förmån för bandets klassiska, uttjatade låtar.

My God-Given Right är ett album som stundtals visar hur bra Helloween kan vara, men det är också ett album där de visar hur fel det kan gå när man försöker återskapa gammal magi.

Betyg: 5 / 10

Skrivent: Jimmy ”JimJim” Rimsby