Helloween-Straight-Out-of-Hell

Columbia Records
Releasedatum: 18 januari 2013

Få band har, enligt mig, kunnat hålla en så hög lägsta nivå som tyskarna i Helloween. Trots motgångar har låtmaterialet alltid hållit godkänd kvalité. De som förespråkar och drömmer sig tillbaka till (och kanske även om en ny) Kiske-eran är fortfarande många, medan jag anser att Andi Deris är precis den typen av mångsidig frontman som Helloween ska ha för att göra musiken rättvisa.

Efter senaste alstret 7 Sinners så kände gruppen själva att musiken hade blivit för mörk. Detta ska alltså Straight Out of Hell, titeln till trots, råda bot på. Uppdraget lyckas en bit. Refrängerna i låtar som World of War, Far From the Stars och Burning Sun påminner en hel del om bandets 90-tals skivor. Annars låter mycket av materialet som logiska uppföljare till skivor som Gambling With the Devil och just 7 Sinners. Metalpoppiga Live Now! låter som en typisk Helloween-singel, fast den inte är skivans singel. Waiting For the Thunder är trallvänlig midtempo med en pianoslinga som sätter sig direkt. Titelspåret innehåller alla typiska Helloween-element: en stark refräng, långa instrumentala sträckor och snygga gitarrsolon.

Andi Deris sånginsats är en av de bättre han har åstadkommit med i skivväg. Det verkar inte som att åldern är ett problem för killen. Snarare tvärtom. Dessutom är det omöjligt att inte fundera på hur många mil trummisen Dani Löble har sprungit med hjälp av sina dubbla pedaler då det är så gott som ständig dubbelkagge.

Skivans två största behållningar är inledningen och avslutningen. Nabataea är kanske den bästa låten bandet har släppt under 2000-talet, medan avslutande Church Breaks Down visar upp ett mörkare Helloween än vad jag trodde var möjligt. I vanlig ordning finns dock en anonym ballad representerad i form av Hold Me In Your Arms. Jag ställer mig också frågande till We Will Rock You-kopian Wanna Be God samt den pinsamma Asshole (lyssna på texten så förstår du vad jag menar).

Dessa minus till trots så blir sammanfattningen att Helloween har förnyat sig själva och släppt en bra skiva genom att låta som sig själva. Det märks tydligt att bandet har tittat tillbaka på sina tidigare släpp och hämtat inspiration från sig själva. Så här kreativa har jag inte hört dem på flera år. Väntan till att bandets turné når Sverige känns plötsligt alldeles för långt.

Du kan köpa Straight Out Of Hell via iTunes.

Bäst: Nabataea
Sämst: Varför alltid dessa ballader?
Betyg: 8 / 10

Låtlista Straight Out Of Hell:
1. Nabataea
2. World of War
3. Live Now!
4. Far From the Stars
5. Burning Sun
6. Waiting for the Thunder
7. Hold Me In Your Arms
8. Wanna Be God
9. Straight Out Of Hell
10. Asshole
11. Years
12. Make Fire Catch the Fly
13. Church Breaks Down

 

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby