Hjalle Östman - Ni Vet Ingenting - Artwork

Release: 17/10 – 2014
Bolag: Wild Kingdom Records / Sound Pollution

När Hjalmar “Hjalle” Östman, till vardags i Mimikry, byter bort punkrocken och förvandlas till en trubadur så blir musiken lugnare, mer intim och poppigare. Han lägger här sina punkinfluenser åt sidan och tittar istället på kända svenska singer/songwriters. Problemet? Att han inte har något nytt att komma med.

Jag respekterar verkligen artister som vill måla med olika penslar, artister som vill visa upp flera färger i ett spektra. Här vill Hjalle visa att han är mer än den punkrockare som han har visat att han är tillsammans med Mimikry. Kanske vill han visa en mognare sida, en mer vuxen sida. Han vill visa att han är minst lika influerad av Stefan Sundström och Lars Winnerbäck som han är av Ebba Grön och Charta 77. Ibland fungerar det riktigt bra, som i det ärliga inledande titelspåret, i Ord som innehåller mängder med snygga melodier eller i Mirakel, som gästas av just Stefan Sundström.

I övrigt lämnar skivan mer att önska. Hollywood känns endast halvklar och i Förlåt leker han så mycket Winnerbäck att det blir på gränsen till parodi. Den gravallvarliga texten till trots. Ni Släppte ut dom låter som en ratad Mimikry-låt, som inte direkt är dålig. Men den är inte heller särskilt upphetsande. Nostromo ligger farligt nära dansbandsland. När den avslutande Isen har klingat ut så sitter jag och funderar på om det här var allt. Vad ville han ha sagt med detta album?

Visst finns det de som kommer att uppskatta detta album fullt ut, men jag tvivlar på att det är Mimikry-fansen. Detta riktar sig snarare till de som uppskattar svenska singer/songwriters. Detta håller nämligen inte samma kvalité som Hjalles bandmaterial. Och Hjalle som annars är en så bra låtskrivare…

Bäst: Ord.
Sämst: Nostromo.
Betyg: 4 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby