Release: 8/12 – 2017
Bolag: Nye Blanke

Där progressiva metalband behöver tjugo minuter på sig för att avsluta en låt så behöver den norska punkkvintetten lika många minuter på sig för att avsluta en skiva. Voldelig lyd består av nio spår som klockar in på en sammanlagd speltid kring just tjugo minuter.

Gruppen fortsätter att utvecklas på ett imponerande sätt. Trots att det bara är drygt femton månader sedan Goldenboy släpptes så är det stundtals så stor skillnad mellan släppen att man kan tro att det är två olika band. Där fjolårssläppet var en rejäl urladdning, ett batteri som håller på att explodera så är Voldelig lyd mer sansad och bestämd. Ilskan finns kvar, men kommer fram på ett annat sätt. Goldenboy var en ursinnig tonåring. Voldelig lyd är en tillrättavisande vuxen.

Att det ändå låter som Honningbarna kan man tacka Edvard Valberg för, som med sin karakteristiska sång och den dialekt som kallas vesterlendsk. Han skriker inte längre utan nu sjunger han faktiskt. Något som uppskattas. Refrängerna är fortfarande lätta att minnas efter att ha hört dem ett par gånger.

Den största skillnaden mot tidigare släpp är att Voldelig lyd inte är lika direkt. Det krävs ett par varv för att riktigt sätta sig in i musiken. Slutt å gi mening lyfter inte riktigt, trots flertalet chanser. Men resten av skivan tar sig ju mer man lyssnar. Inledande Hold an ann blir ett punkmonster, Pyongyang Freedom Fighter är ursinnig och stark och Penthouse Perfekt visar upp gruppen från ett nytt perspektiv, som jag till en början inte gillade men nu är det skivans kanske starkaste spår.

Även om den nya ljudbilden till en början kan skrämma bort de fastnat för gruppens ursinniga energi så är det bara att börja gräva i det nya materialet för att se att energin fortfarande finns där, om än mer nyanserad.

Betyg: 8 av 10 treackordsriff.

KOMMANDE SPELNINGAR:
1 februari: Debaser Strand, Stockholm.
2 februari: Sticky Finger, Göteborg.
3 februari: Plan B, Malmö.