Immortal_Randy_Rhoads_SITO
Release: 2015-02-27
Bolag: UDR Music

Randy Rhoads är onekligen en av de coolaste och mest legendariska hårdrocksgitarristerna i världen. Dels på grund av sin tidiga död, dels tack vare sin fantastiska känsla för melodi, rytm, hooks och sin fantastiska teknik.
Bakom projektet står ”Mr. Tribute” själv, legendariske KISS-gitarristen Bruce Kulick. Gång på gång är han med och samlar folk till hyllningar av stora musiker/band, denna gång väljer han den gode Randy.
På bas igenom hela skivan finner vi Rudy Sarzo (medlem i Ozzy Osbourne tidigt 80-tal samt klassisk medlem i Quiet Riot) och på trummor växlar det mellan Vinny Appice (trummis i Black Sabbath, Dio m.fl), Frankie Banali (huvudsaklig trummis i Quiet Riot) och Brett Chassen. De flesta låtarna sjungs av Tim ”Ripper” Owens.

Crazy Train-covern som inleder skivan kändes på förhand som en av de mest spännande, med Serj Tankian (System Of A Down) bakom micken och Tom Morello (Rage Against The Machine) på gitarr. Trots att soundet inte känns helt klockrent och överdrivet påkostat så bjuds vi på ett fränt solo och en helt ok version av en sann klassiker.
Ripper visar att han än idag är en mästare på att tolka andras låtar, något som gett honom en karriär mer än som ”han som var med i Judas Priest under 90-talet”. Han bjuder på fina versioner av klassiker som Over The Mountain, I Don’t Know och en av mina favoriter: S.A.T.O (där vi även får höra den fantastiske brodern Bob Kulick och Dweezil Zappa leverera å det grövsta).

Gitarrmässigt bjuds vi på en drös namnkunniga inhopp. Alexi Laiho (Children Of Bodom), George Lynch (ex-Dokken), Brad Gillis (Night Ranger, var även gitarrist i Ozzy Osbourne 1984 för att täcka upp på turné efter Randys tragiska bortgång), Doug Aldrich (ex-Whitesnake), Gus G (Ozzy Osbourne) och Joel Hoekstra (Whitesnake) bjuder samtliga på välarrangerade och njutbara hyllningar till en av de stora. Samtidigt är det inget revolutionerande utan strängbändarna håller sig hyfsat inom ramarna.

Ett roligt inslag är att man förutom Ozzy Osbourne-covers även slänger in två 70-talslåtar med Quiet Riot som Randy var med och skrev: Back To The Coast (på vilken hans bror Kelle Rhoads, som även var med och skrev låten, sjunger) och Killer Girls. Det ger enligt mig mer punch till hyllningen.

Bäst: Bra låtval, bra musiker och bra framförande. Man kan och bör alltid hylla Randy.
Sämst: När Mr. Crowley kommer igång och ståpälsen förbereder sig dödas allt av den gode Chuck Billy. Det fungerar i Testament men inte här…
Betyg: 7/10

Skribent: Viktor Skatt