Imperial State Electric - Honk Machine - Artwork
Release: 2015-08-21
Bolag: Psychout Records

Ibland känner jag mig mer privilegierad än Påven själv. När Imperial State Electric släpper ny skiva blir jag omedelbart sexton år på nytt och undrar på vilket sätt Nicke Andersson ska ta mig med storm denna gång.
Jag vågar gå så långt att jag kallar dem Sveriges bästa aktiva liveband, ett genomstuderat rockfenomen som gång på gång visar att de har fler växlar att lägga i. Inför Honk Machine visste jag som vanligt inte vad jag skulle förvänta mig, det enda man vet på förhand är att det blir kompromisslöst och fantastiskt.

Plattan drar igång med Let Me Throw My Life Away, där det bombastiska trumintrot låter som om det sitter två batterister i studion. Typisk classic rock direkt från Nickes penna och trots att det är en fullgod, egen låt (som dessutom är över tre minuter till skillnad från de senaste två plattornas öppningsspår som båda klockar in på under två minuter) så känns det ändå som att det är ett slags intro. Ett välkomnande till showen.
Den mer molldoftande Anywhere Loud följer, även denna låt är rakt på sak och en superbt välkomponerad melodi. Låten har ett naturligt flyt och bandet hittar verkligen det geniala i det simpla.
I Guard Down driver Tomas Eriksson på något otroligt bakom sina trummor tillsammans med ett ursinnigt gitarriffande signerat Tobias Egge och Nicke Andersson, denna garage-dänga bekräftar bandets vision om att ge publiken extrem kvalitet men fortfarande lämna den hungrande efter mer. De första tre låtarna klockar in på cirka sju minuter och med en sammanlagd speltid på 32 minuter är det verkligen en skiva som man arbetat med och kokat ner till den absoluta essensen.

Vid detta laget har de flesta hört All Over My Head, som figurerat som singel från plattan. Denna akustiskt drivna låt är en klassisk ”högsta lägstanivå”-låt för detta gäng. I sammanhanget inget som sticker ut eller slår en med häpnad, däremot är det en underbar låt med härligt luftig ljudbild. Överlag är produktionen stor och klar, som vanligt när perfektionisten Nicke till slut släpper ut något för allmänheten så är det just perfekt.
Trots att Stefan Boman mixat albumet vet vi alla att bandets hjärna aldrig skulle kunna hålla fingrarna i styr. Önskemålet inför Honk Machine har varit att få till ett mer Bob Ezrin-liknande sound, lite större och mindre torrt än tidigare plattor.
Maybe All Right kommer som en välkommen avstickare med sitt 60-talssound. Den musikaliskt livfulle basisten Dolf De Borst står för komposition och leadsång på detta spår, undertecknad välkomnar alltid dessa Beatles-doftande pärlor då det är få band som kan skriva dem på samma sätt som Imperial State Electric. Inte i samma klass som I’ll Let You Down men den får fungera som motsvarande spår på denna platta.

Fans av The Solution kommer definitivt att älska soulpärlan Walk On By. Trots att Nicke inte har samma soulstämma som Scott Morgan är det bara att kapitulera inför dennes talang att emulera sound från svunna tider.
Här börjar plattan få lite mer fäste, mångfald och substans även om det är svårt att inte falla in en slags mall. På bandets alster har man hittills sett till att avverka en snarlik bredd av genrer och låttyper, även om bandets samtliga kompositioner är superba och det ej handlar om interna plagiat är det sällan man faller av stolen av förvåning. Det är även så att det går inflation i toppnoteringar för detta band, således förväntar man sig att varje låt ska vara fantastisk. Det är inget märkvärdigt när Another Armageddon kör över en totalt, det är som att man blivit immun mot kvalitetsbussens hårda plåt som krossar ens kropp gång på gång. Man står redan på knä och väntar på nästa överkörning.

Lost In Losing You är en snyggt eskalerande låt där refrängen fullkomligt exploderar tack vare Nickes dynamiska sång och de utsökt valda ackordföljderna. Varje instrument gör exakt allt för att bidra med maximal effekt. Det är som att man hittat en slags matematisk formel som bara pumpar ut nycklar, vars syfte är att låsa upp varje människas rytmcentral och bjuda upp till dans.
När Tobias Egge tar ton i Just Let Me Know känner jag för första gången att vi bjuds på något av en filler med Imperial-mått mätt. Hans insats på förra plattan Reptile Brain Music, Stay the Night, var ett av skivans starkaste spår men nu får han inte riktigt rida vidare på den framgångsvågen som vokalist. Som gitarrist är det dock få som spelar så smakfullt som han gör över hela skivan, det är av en anledning som han blivit handplockad av landets mest kräsna geni.

Colder Down Here är en låt som står på gränsen till att bli repetitiv men även här räddar 60-talsfeelingen låten. Samtidigt som bandet matar på ligger det ett vemodigt drömskt piano i ljudbilden som spär på köldkänslan som tar över en under låtens gång.
It Ain’t What You Think (It’s What You Do) avslutar skivan och det görs på ett klassiskt ”goin’ out with a bang”-manér. Jag hade nästan väntat mig ett mer episkt nummer men här bjuds vi på ett upplyftande och partyglatt avslut.

Imperial State Electric fortsätter att surfa på vågen som till synes aldrig verkar dö av. Jag har svårt att kalla plattan ett mästerverk, den kommer inte förändra mitt liv och kommer inte hjälpa mig genom svåra tider. Det är inte heller syftet. Det är bara den bästa Rock N Roll-musiken något band kan åstadkomma i dagens läge. Det är otäckt vilken maskin Imperial State Electric är, allt de tar i blir till guld och live lär det bli ännu bättre.
Det är bara att kapitulera. Fyra skivor, fyra fullträffar. Nicke Andersson är ohotad på den svenska rocktronen.

Bäst: Det faktum att jag, vilket ni kan ha noterat ovan, inte har många onda ord att säga om skivan. Det är högsta världsklass rakt igenom av ett magiskt band.
Sämst: Sämst och sämst, men till nästa skiva hade jag gärna sluppit tänka ”jaha, detta är denna skivans *låt av liknande typ från föregående platta*”. Jag vill ha en låt att spela på min begravning, en Bohemian Rhapsody, en Beethovens Symfoni Nr 5 medan ni fortfarande håller denna oerhörda nivå med den makalösa glöd ni besitter!
Betyg: 9/10

Skribent: Viktor Skatt