inflamessirencover

Release: 5/9 – 2014
Bolag: Sony / Razzia Records

Glöm Lunar Strain och The Jester Race. Glöm Reroute to Remain. Du kan faktiskt även glömma Sounds Of A Playground Fading. Återigen har In Flames styrt, den numera sjunkande, skutan i en ny riktning. En riktning som för bandet själva verkar helt logisk, men som för oss som försöker hålla oss flytande i bandets tempo kanske kan vara svår att förstå. Sjövägen är inte direkt spikrak.

Att bekanta sig med Siren Charms är som att träffa en gammal vän man inte har träffat på flera år. Du känner igen flera av de yttre dragen, men personligheten och själen har helt bytt både mentalitet och tankebanor. Dessvärre till något sämre. Där bandet förr brukade ånga på utan att be om ursäkt har de nu dragit ner tempot och slagit sig till ro. Everything’s Gone är egentligen den enda låten som vittnar om att detta är samma grupp som spelat in fantastiska skivor som Clayman och Soundtrack To Your Escape. Istället tycks man nu ha sneglat på kollegor såsom Dead By April och Khoma och försökt hämta inspiration därifrån. Tyvärr låter man oftast som sämre kopior av dessa band.

Siren Charms är ett album som håller ett relativt lugnt tempo och jag sitter nästan hela albumet och väntar på att något ska hända. Inledande In Plain View räddas av sin snygga refräng och likaså blixtrar det till i Paralyzed. I titelspåret har man tittat på Port Noir, som ju är signade av Anders Fridén, och lyckas få till en riktigt snygg komposition. Att samme Anders på hela skivan sjunger (ja, mer än growlar denna gång…) för vad hela hans själ är värd är beundransvärt, men hjälper inte till att rädda skivans betyg.

Med detta album visar In Flames i vilken riktning man vill gå efter att kapten Jesper Strömblad lämnat skutan. Visst förstår jag tanken med albumet, men Siren Charms lär inte locka till sig många av de riktigt inbitna fansen. Däremot lär dussinlyssnarna uppskatta albumet.

Bäst: Albumets titelspår.
Sämst: Dead Eyes är långt under In Flames standard.
Betyg: 4 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby