IronSaviorRiseOfTheHero

 

Release: 28/2 – 2014
Bolag: AFM Records

När Iron Savior släpper sitt åttonde album är det inte mycket som är nytt. Bandet fortsätter på samma bana som man har hållit sig på sedan den självbetitlade debuten från 1997. Det handlar om hurtig power metal med snabba gitarrer, ännu snabbare trummor och schlagerkryddade refränger. Trots att tre år har gått sedan föregående släpp, The Landing, så verkar tiden ha stått stilla hemma hos Piet Sielck och hans manskap. Iron Savior har blivit ett av de där banden som man på förhand vet hur albumet kommer att låta.

Rise of The Hero skulle kunna gå att dela upp i två delar. En A-sida och en B-sida om man så vill. För sanningen är den att albumets första halva är riktigt bra, medan den andra halvan inte är lika upphetsande. Den inledande låttrion Last Hero, Revenge Of The Bride och From Far Beyond Time skulle kunna ge den mest inbitne power metal-fantasten en överdos av snygga gitarriff, Thomas Nack’s dubbeltrampande och Piet Sielck’s förmåga att slänga ihop refränger som man gärna skrålar med till på en karaokebar. Dessa tre element har alltid varit gruppens styrkor. Men halvvägs in i skivan försvinner dessa mer och mer. Har man spelat ut de starkaste korten först?

Ja, det verkar sorgligt nog så. Även om farten nästan aldrig sänks (det är ju ändå Iron Savior som behandlas i denna text) så förvandlas musiken till en förvirrande dubbeltrampscirkus. Någonstans runt Dragon King verkar inspirationen försvinna och när den hemska covern på Mando Diao’s Dance With Somebody så är förlusten ett faktum. Firestorm skenar fram likt ett tåg, men glöms lika fort. The Demon är ett uselt försök till att göra en seriös ballad och den avslutande hyllningen till metal-kulturen Fistraiser är nästan lika löjlig som Gamma Ray’s dito; To The Metal.

Bäst: Last Hero har en refräng man inte glömmer.
Sämst: Att ingen berättade för Piet Sielck att det är en värdelös idé att göra en cover på Mando Diao.
Betyg: 5 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby