iwrestledabearonce Hail Mary

 

Release: 19/6 – 2015
Bolag: Artery Recordings

När jag recenserade bandets föregående album, Late For Nothing, sade jag att det var trist att bandet inte fokuserade mer på sina mest utsvävade partier utan istället behöll lugnet under större delen av skivan. Ett påstående som jag nu får äta upp, för på aktuella albumet Hail Mary kör man nämligen full galopp från start till mål.

Kanske är det just på grund av kritik som här ovan som det finns en låt på detta album som heter Remain Calm, men som gör direkta motsatsen. Den ångar på i ett högt tempo och staplar meckiga riff på varandra – vilket egentligen alla spår på Hail Mary gör. Det krävs flertalet genomlyssningar av albumet för att börja hitta struktur och mönster i låtarna. Att gruppen består av ett gäng duktiga musiker råder det inget tvivel om. Inte heller att detta är gruppens argaste, hårdaste och mest svårtuggade album till dags dato.

Under albumets speltid på ungefär trekvart så ges inte mycket till andningspauser. Det är väldigt intensivt och flirtarna med otippade genrer (som till exempel country) verkar tyvärr vara borta på detta album. Här fokuseras det för fullt på tyngd och energi. Det finns många snygga melodier och passager på skivan, men på grund av skivans karaktär sticker inget enstaka spår ut mer än något annat, förutom möjligtvis avslutande Your God Is Too Small som är den enda låt med en tydlig, urskiljbar refräng.

Courtney LaPlante skriker på detta album lungorna ur sig och skivan skulle mått bättre av att innehålla en del mer av hennes rena stämma. Att det ska vara så svårt att hitta rätt balansgång för gruppen?

Bäst: Den intensiva energin.
Sämst: Att det blir ganska enformigt.
Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby