hansenfriendsxxxdecades

Release: 16/9 – 2016
Bolag: earMUSIC

Kai Hansen firar trettio år i hårdrockens tjänst med att samla ihop några polare och spela in karriärens första soloplatta. Resultatet blir roligt för oss som följt huvudpersonen under en längre tid, men knappast den perfekta inkörningsporten för dem som vill stifta en ny bekantskap inom musikvärlden. Det blir aldrig direkt dåligt, men heller aldrig så bra som huvudbandet Gamma Ray.

Att beskriva musiken borde ses som en onödighet, då den insatte bör veta vilken musikalisk läggning den tyske frontmannen har. Kanske är det möjligt att hans egna influenser skiner igenom mer än vanligt och att skivans innehåll spretar mer än vanligt kan ses som ett tecken på att Kai Hansen jobbat ganska kravlöst och istället försökt ha kul.

Bland gästerna går det att läsa namn som Dee Snider, som gästar i den refrängstarka Contract Song, men även gamla vapendragare från tiden i Helloween som Michael Kiske och Michael Weikath. Den sistnämnde får dock gästa i en av skivans tristare tillställningar, Fire And Ice, och hade förtjänat en roligare låt. Det är också kul att höra Kai återförenas med Gamma Rays originalsångare Ralf Scheepers i Enemies of Fun. En låt som för övrigt låter så mycket Accept att Udo Dirkschneider hade varit skräddarsydd för den.

Allra bäst blir det i Stranger in Time, i vilken Kai simmar i det musikaliska vatten han trivs bäst. En riffstark låt med färgglad refräng och mängder med tempoändringar. Men det råder inget tvivel om att han sparar sina vassaste låtidéer till Gamma Ray.

Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby