kornserenitycdcover

Release: 21/10 – 2016
Bolag: Roadrunner Records

Det räcker med att titta på albumets omslag för att förstå att gruppen har sneglat på sitt förflutna när man har skrivit The Serenity of Suffering. Efter ett gäng mer eller, oftast, mindre lyckade experiment så känner man äntligen igen den Bakersfield-baserade kvintetten.

Tyngden i inledande Insane träffar likt ett klippblock och efterföljande Rotting In Vain, en låt som bandet i intervjuer påstår att den inte skulle finnas om inte producenten Nick Raskulinecz tvingat dem att skriva den, är det bästa som bandet har gjort sedan dunderhiten Here to Stay från 2002. Även A Different World, i vilken Corey Taylor gör ett fantastiskt gästspel och den mörka Everything Falls Apart tillhör skivans toppskikt och skulle kunnat ha passat in på till exempel Issues (1999).

Men även om gruppen stirrat sitt förflutna i ögonen och försökt hitta tillbaka så finns det spår på skivan som inte når hela vägen. I exempelvis When You’re Not There och Next In Line vågar man inte riktigt släppa taget om de mer lättillgängliga experiment man ägnat de senaste åren åt. Även om man stundtals demonstrerar en nyfunnen tyngd (bryggan i Black Is the Soul) och återigen omfamnat mörkret så kommer skivan inte nå samma gamla klassiska status som exempelvis debuten eller redan nämnda Issues.

Betyg: 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby