lambofgodsturmback

Datum: 24/7 – 2015
Bolag: Nuclear Blast

Det har nog inte undgått någon som följer metal-nyheter att 2012 var ett ödesdigert år för Lamb of God. Den tragiska händelsen i Tjeckien då ett fan blev nedputtad från scenen och senare miste livet resulterade i att Randy Blythe åtalades för mord. Tre år senare ska denna häktnings – och rättegångsprocess ha resulterat i nya albumet VII: Sturm Und Drang.

Textmässigt är VII: Sturm Und Drang inspirerad av Blythes fängelsevistelse, vilket gör att den känns djup, mörk och genuin och det här är Lamb of Gods mest ”seriösa” skiva till dags dato. Blythe sjunger om den ensamhet och hjälplöshet som infann sig när han var frihetsberövad och även om tiden efter att han blivit frikänd. VII: Sturm Und Drang är med andra ord en skrämd och förlorad mans reflekterade tankar som Blythe delar med sig av till oss.
Lyriken förstärks av en Blythe i toppform. Allt från det inledande avgrundsvrålet i Still Echoes till den rena sången i balladen Overlord visar prov på en postiv utveckling i hans röst/skrik och han har aldrig låtit så här aggressiv förut. Rent musikmässigt är det tight och brutalt, det går inte att ta miste om att detta är ett album signerat Lamb of God.

Bandet testar även lite nytt i VII: Sturm Und Drang, i form av två gästartister och då självklart ovan nämnda ballad – Overlord. Under Embers dyker Chino Moreno (Deftones) upp och tyvärr stjälper mer än hjälper. En låt som tuggar på i tunggung i tre minuter förstörs drastiskt när Morenos rena (denna gång hemska) stämma kommer in i ljudbilden. Desto bättre lyckas The Dillinger Escape Plans sångare Greg Puciato under Torches.
Blythe imponerar i Overlord med sin rena sång (misströsta ej, han skriker en del). Trots att denna ballad växer för varje lyssning så hoppas jag ändå att detta med ballad och rensång bara är en engångsföreteelse.

VII: Sturm Und Drang håller sylvass kvalité rakt igenom och är ett av Lamb of Gods starkaste och mest gripande album hittills. Hade det inte varit för en malplacerad Moreno så hade albumet antagligen knipit toppbetyg.

Du kan köpa VII: Sturm Und Drang via iTunes.

Bäst: Djupet och Blythes aggressivitet.
Sämst: Embers.
Betyg: 9/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.