Release: 17/3 – 2017
Bolag: Second Class Kids

Svenska trallpunkarna Lastkaj 14 är tillbaka med sin fjärde fullängdare. Man behöver inte lyssna många minuter innan man förstår att detta är gruppens mörkaste släpp till dags dato (om inte albumtiteln redan har avslöjat det).

Så låt er inte luras av den nästan black metal:liska öppningslåten Fast, du är fast, efter den väntar den trallpunk som bandet skämt bort oss med genom åren. Visst är det möjligt att klaga på att inslagen av folkmusik av förklarliga skäl får ta ett steg tillbaka (Staffan Winroth, som spelade fiol och dragspel, har inför detta album lämnat bandet). Men bandet väger upp det med de kanske starkaste melodier och refränger som gruppen skrivit hittills.

En annan som lämnat bandet är gitarristen Markus ”Stukarn” Johansson. Honom har man ersatt med Amanda ”Bulten” Olofsson, som sätter starka avtryck direkt från start. Med sin karaktäristika sång lyfter hon flera av spåren ett snäpp och står för skivans absolut bästa insats. Med desperation sjunger hon sig igenom ett av skivans absolut bästa spår; Blädderfilmer. Även spår som Kom så matar vi monstret och Konsumera mera tillhör det absolut bästa som bandet har skrivit. Tyvärr lyfter inte låtar som Kråkan och Utanför, utan hopp till samma höjder.

Texterna träffar ofta precis rätt. Det är svårt att inte känna igen sig, oavsett om det handlar om mer personliga, känslomässiga skildringar eller då det riktas kängor åt samhället i stort. Lastkaj 14 visar med detta album att (trall)punkscenen i Sverige fortfarande frodas.

Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby