Releasedatum: 13/11 – 2012
Bolag: Roadrunner Records

Jag gillar verkligen Machine Head. Särskilt i live-format. Dock har jag svårt för bandets första live-släpp, Hellalive. Det visar sig att jag också har svårt för Machine Fucking Head Live.

Machine Head är ett av de bästa livebanden i världen, åtminstone i min mening. Energin och ilskan som smittar av sig på tusentals hoppande fans går inte att hitta på många andra ställen. Det är en fröjd att se medlemmarna rusa likt ursinniga lokomotiv över scenen.
Däri ligger problemet med detta släpp. Det här är bara en fröjd för öronen. Har man sett bandet live (speciellt under turnén då denna skiva är inspelad) vill man se detta spektakel igen och inte bara lyssna på det!

Många av låtarna träffar rätt. Imperium är mäktig och Halo är perfekt. The Blood, The Sweat, The Tears får mig att digga med och skrika ut den lättsjungna refrängen. Old, Davidian och Be Still And Know däremot låter otroligt grötiga i detta format och slakten av Bulldozer är hemsk. Under de (oftast) långa, instrumentala partierna önskar jag speciellt att jag kunde få se magin och inte bara höra den. Halva upplevelsen försvinner någonstans på vägen.

Dessutom har jag svårt att få någon helhetskänsla när det är upptagningar från flera olika konserter representerade. När sångaren Robb Flynn först skriker ”Manchester”, för att några låtar senare skrika en annan brittisk stad, försvinner delar av livekänslan för mig.

Det bör dock sägas att musiken fortfarande är riktigt bra. Robb Flynns röst är i toppform och hans gitarrspel glänser. Phil Demmels gitarrspel glänser ännu mer, även om det ibland blir lite mycket gitarronani från hans håll.
Att Dave McClain bakom trummorna orkar sig igenom ett helt set med bandet är för mig obegripligt. Lyssna bara på dubbelkaggarna.
Dessutom är upptagningarna av This Is The End och Halo något för alla gitarrister att sätta tänderna i.
Att så mycket av helhetskänslan försvinner gör tyvärr att skivan blir lite jobbigt att lyssna på.

Bäst: Alltid Halo.
Sämst: Då är vi där igen: Varför ingen DVD!?
Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby