Release: 6/10 – 2017
Bolag: Caroline International / Loma Vista Recordings

När Marilyn Manson inte är upptagen med att läka sina skador från fallande scenrekvisita så spelar han in album. Heaven upside Down är det tionde i ordningen. För några år sedan trodde jag aldrig att det skulle bli så många, då Manson musikaliskt befann sig i en nedåtgående spiral. Med 2015 års The Pale Emperor träffade han återigen en formtopp och hoppet var därför stort inför detta album.

Det tar denna excentriska rockstjärna två och en halv låt att skjuta sönder dessa förhoppningar och få lyssnaren att inse att The Pale Emperor snarare var ett lyckoskott än ett genomtänkt mästerverk. Heaven upside Down gör att nämnda spiral återigen går neråt.

Av skivans totalt tio låtar så är det tre av dem som är riktigt bra. Två av dem är bland det sämsta som Marilyn Manson satt sitt namn på. Resterande är intetsägande försök till att hitta tillbaka till hittar som Disposable teens, Make A Scar och mOBSCENE. För visst känns formen som låtarna är stöpta i igen, lugnare verser och arga refränger. Men det saknas något, kanske är Mansons ålder en påverkande faktor, den ungdomliga ilskan har försvunnit. Dessutom är texterna inte alls lika smarta och genomtänkta längre. De där klockrena fraserna saknas. Dessutom sjunger han sämre än någonsin.

De tre låtar som jag kommer ta med mig från detta album är fyndiga Say10, vilken är den enda som visar hur Marilyn Manson har låtit tidigare. Den Bauhaus-doftande Saturnalia, som med sina åtta minuter bygger upp en stämning som jag inte trodde Manson kunde fånga längre, förtjänar dessutom att ligga på ett bättre album. Avslutande Threats of Romance hade gjort självaste David Bowie stolt. Samma sak går inte att säga om de vedervärdiga Tattooed In Reverse och Jes$u$ Cri$i$, vilka aldrig borde ha fått tillstånd att marschera ut från idéspåningsrummet.

Med Heaven Upside Down visar Marilyn Manson att han har slut på relevanta saker att säga. Kanske hade varit bäst för honom själv om han själv insåg det också. För denna skiva kommer inte ge honom några headliner-platser på nästa sommars festivalscener. Men de gamla hitsen kommer garanterat att göra det.

Du kan boka Heaven Upside Down via iTunes.

Betyg: 2/5 Svarta läppstift.

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby