Marionette_Propaganda

Release: 3/2 – 2016

Marionette inledde karriären med att släppa två ordentliga käftsmällar till album, Spite och Enemies. Dessa fullträffar följdes upp av den mindre intressanta Nerve, till vilken man tycks ha inspirerats av mer radiovänlig metal (exempelvis Dead By April) snarare än den göteborgsrens som inspirerat de två första albumen. Sedan blev det tyst om gruppen i några år.

Tydligen samlade man krafter inför att skriva och spela in Propaganda. Ett album som återigen tar gruppen i en ny riktning. Visst känns vissa saker igen från gruppens tidigare släpp, men inte mer än fragmentariskt. Låtlängderna har dubblats och ljudbilden har blivit hårdare, råare och kallare. Allt känns mer hopplöst än tidigare. Inledande Grey masses Gather stångar sig blodig mot en kal, grå vägg med sitt frenetiska manglande och låter som man känner sig när man väntar på en försenad buss i tjugo minusgrader. Den sistnämnda är förresten rejält kryddad med influenser från den svenska hardcore-scenen.

Att bandets sound nu är mer varierat än någonsin förr ses bara som ett plus. Att kunna hämta inspiration från redan nämnda områden, och dessutom kunna kasta in post-metal, blastbeats och partier som inte så lite påminner om Devin Townsend visar bandets styrka. Detta utan att bandet tappar sin egna identitet.

Därför är det tråkigt att skivan inte håller vägen in i mål. Att Propaganda inte orkar hålla lyssnaren koncentration i den trekvart som albumet pågår. Mycket beror nog på att avslutande All You Are är så förbannat tråkig.

Betyg: 8 / 10

Lyssna och/eller ladda ner albumet här.