Datum: 29/8 – 2012
Bolag: Rambo/Sony Music

Årets hittills största överraskning bjuder Massdistraction på med sitt debutalbum Follow The Rats

Första gången jag stiftade bekantskap med Massdistraction var under deltävlingen av Released – Live & Unsigned i Lund förra året. På scen var de helt fantastiska med enorm spelglädje samt energi som krossade konkurrenterna, de körde sin egen stil av aggressiv samt rå thrash metal med inslag utav death. Nu, elva månader senare släpps äntligen deras debutalbum och mina förväntningar är löjligt höga.

Redan albumet första låt Headgrenade avslöjar hur resten av albumet kommer låta. Från första tonen på albumet till sista finns det endast ett fåtal vilopauser där man kan andas ut, annars är det hårt jäkla mangel rakt igenom. Riffen möter trumslag på ett intensivt sätt som förhöjs utav Mikkjals stämma, låtarna hade inte varit vad de är utan hans intensiva samt starka rispiga röst. Min åsikt är att han besitter en av de mer intressanta rösterna inom thrash på väldigt länge.

Tyvärr håller inte Follow The Rats lika jämn kvalité rakt igenom, det finns ingen direkt dålig låt på albumet, bara mindre bra.
En av låtarna som håller väldigt hög kvalité är Something Violent, den är inte bara snyggt mixad utan innehåller även ett intensivt riff som får mig att tänka tillbaka till old-school Metallica a la James Hetfield’s tada-tada-tada-riff som kännetecknar honom. Solot är även det helt fantastiskt.

Ännu en höjdpunkt på albumet är den lite mer death metal-influerade låten Sane. Den innehåller två snygga solon samt en vändning ungefär halvvägs in vilket skapar en illusion av att en ny låt börjar, lite som Black Sabbath’s Sabbath Bloody Sabbath.
Albumet fortsätter hårt med Diluted, New Dominion och avrundas med Master Manipulator, sedan är det dags att starta om albumet för en andra genomlyssning. Follow The Rats växer för varje gång och kommer säkerligen smeka en hel del öron framöver under höstens dagar.

Jag kan varmt rekommendera Follow The Rats till alla som gillar thrash metal, Massdistraction lyckas med sin aggressivitet och energi slå sina konkurrenter på fingrarna. Som jag skrev i början är detta ett av årets hittills största överraskningar trots att jag var någorlunda förberedd.

Du kan köpa Follow The Rats via CDON, Ginza och inom kort iTunes.

Bäst: Something Violent och Sane.
Sämst: Att albumet inte håller jämn kvalitet rakt igenom.
Betyg: 8/10

Låtlista:
Headgrenade
See No Evil
Something Violent
Follow The Rats
Sudden Deaf
Walking The Earth
Sane
Diluted
New Dominion
Master Manipulator

Skribent: Jonas ”Madman” Persson