Mayan-Antagonise

Release: 31/1 – 2014
Bolag: Nuclear Blast

Nederländska MaYaN är tillbaka med sitt andra album Antagonise. För er som inte har hört talas om dessa innan så är de i grunden ett melodiskt death metalband med symfoniska element.
Jag var lite skeptisk till en början, men MaYaN lyckas blanda dessa olika genrer på ett snyggt sätt och Antagonise växer vid varje genomlyssning. Å andra sidan är tre av medlemmarna Mark Jansen, Rob van der Loo och Arien van Weesenbeck även med i Epica (liknande genre), så det är inga amatörer vi har att göra med. Övriga medlemmar är Henning Basse, Laura Macri och Frank Schiphorst.

Ur ett lyriskt perspektiv kunde inte MaYaN släppa Antagonise mer lägligt, om man bor i USA vill säga. De reflekterar över olika händelser som händer i det amerikanska samhället idag, med fokus på lögner inom regeringen, propaganda och kriget mot terror. Även NSA-skandalen vilket kommer fram som tydligast under ”spoken word”-delen på Enemies of Freedom.

Ur ett musikaliskt perspektiv blandar MaYaN som sagt en hel del olika genrer med bravur. Men det finns en låt som står ut och borde ha varit ett bonusspår istället, det är Insano som sjungs helt solo av Laura Macri medan hon kompas av en akustisk gitarr. Visst, hennes klassiska operastil är vacker, men ack så tråkig. Annars går de flesta låtar i death metal-stuk med ett flertal sångare som avlöser varandra till symfoniska stråkinstrument. Låtarna är välkomponerade med en hel del detaljer, det känns dock som som att MaYaN ibland försöker lägga in så många instrument och skrik som det bara går.
Bäst på albumet är Paladins of Deceit.

Även om jag var skeptisk till Antagonise från början och inte är helt såld på just denna blandning av genrer så lyckas MaYaN skapligt – det finns en skön balans mellan growlandet, skönsången och Lauras sopransång. De lyckas få till ett naturligt flöde i musiken. Är du ett fan av Epica eller melodisk death metal bör du kolla in MaYaN, annars har du nog inte mycket att hämta här.

Du kan köpa Antagonise via iTunes.

Bäst: Paladins of Deceit
Sämst: Insano
Betyg: 7/10

Låtlista:
1. Descry (Bonus)
2. Bloodline Forfeit
3. Burn Your Witches
4. Redemption
5. Paladins of Deceit
6. Lone Wolf
7. Devil in Disguise
8. Insano
9. Human Sacrifice
10. Enemies of Freedom
11. Capital Punishment
12. Faceless Spies

Skribent: Jonas “Madman” Persson.