melecheshenki

 

Release: 25/2 – 2015
Bolag: Nuclear Blast

Efter en fem års lång tystnad har bandet som vägrar ge sig själva en nationell tillhörighet (bandet härstammar från Jerusalem, men har likt nomader spridit sig över stora delar av världen) lyckats knåpa ihop en uppföljare till den fantastiska The Epigenesis. Precis som vanligt när det gäller Melechesh så strömmar det en blandning av black metal och thrash som har kryddats rejält av Mellanösterns influenser ur högtalarna.

Att beskriva gruppens musik för någon som inte tidigare har hört gruppen är svårt. Det handlar, som sagt, om en korsbefruktning av black metal och thrash metal, men som spelas i tonarter som inte någon av dessa genrer är kände för. Dessutom lånas många av takterna från traditionell musik från Mellanöstern. Texterna behandlar oftast de olika legenderna från den sumeriska mytologin, ofta med en koppling till moderna problem i samhället. Melodierna står i fokus och ofta går det fort. Ännu oftare är det tungt. Riktigt tungt.

Melechesh är ett band som har tendens att blanda högt och lågt. Vissa av bandets släpp är riktigt bra, speciellt Djinn och redan nämnda The Epigenesis. Andra släpp når inte alls lika högt och träffar inte alls lika direkt. Sphynx har jag till exempel fortfarande inte lärt mig att uppskatta, trots att det var tolv år sedan albumet släpptes. Var någonstans placerar sig då Enki? Någonstans mitt emellan.

Låtar som Temper Temper Enlill Enraged och Multiple Truths plockar fram bandets allra starkaste melodier och i den sistnämnda får Ashmedi briljera både med sin sång och egensinniga gitarrspel. I motsats till detta står man och trampar vatten i Lost Tribes och låter den fantasilösa titellåten klocka in på en bra bit över åtta minuter. Ett obegripligt beslut. Resten av materialet väger däremellan. Det blir aldrig riktigt dåligt, men det blir aldrig heller riktigt sådär bra som gruppen kan prestera. Och varför gruppen envisas med att spela in intetsägande instrumentala stycken som Doorways To Irkala förblir lika obegripligt som den sumeriska kilskriften.

Betyg: 7 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby