meshuggahviolentcd

Datum: 7/10 – 2016
Bolag: Nuclear Blast

Komplex musik för ett komplext sinne – där har du min definition av Meshuggah.

Nya verket The Violent Sleep Of Reason är inget undantag. Det krävs en viss sinnestillvaro för att uppskatta Meshuggahs tunggung fullt ut. När jag såg dem som förband till Metallica på Ullevi förra sommaren var det många i publiken som skakade på huvudet och såg ut som frågetecken. Själv njöt jag av varje minut, för ja, jag är en komplex människa.

The Violent Sleep Of Reason är en värdig uppföljare till föregående släpp, mästerlige Koloss, om möjligt lite råare och köttigare. Öppningsspåret Clockworks, som även är skivans längsta och klockar in på ungefär sju minuter, är sådär tung och komplex som man vill att Meshuggah ska vara. Brutala tekniska riff som bara ett matematiskt geni kan räkna ut, wailande gitarrsolon som hemsöker lyssnarens öron och ett rytmiskt bankande signerat Tomas Haake. Clockworks är en god indikation på hur resten av skivan kommer att låta, men den är inte enbart brutal och teknisk, utan även groove:ig.

Haake ska ha sagt i en intervju att många av låtarna speglar den humanitära krisen i Mellanöstern där miljontals människor är på flykt och ett Europa som stänger gränserna. Vilket går att tyda i Jens  Kidmans frustration när han spottar ur sig lyriken. En röst som inte bara är där för att framföra en sång, utan mer agerar som ett instrument då rytmen och de olika tonlägena är i symbios med musiken. Något som få sångare lyckas med.

Meshuggah är inne på sitt trettionde år som band och bevisar än en gång att man inte behöver ändra sitt sound för att vara nyanserad.

Du kan köpa The Violent Sleep Of Reason via iTunes.

Betyg: 8/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson