metallicahardwiredcd

Datum: 18/11 – 2016
Bolag: Blackened Recordings

Även fast jag oftast benämner Metallica som mitt favoritband har mitt intresse för dem svalnat på senare tid, främst på grund av att bandet inte har släppt ifrån sig något vettigt sedan Black Album. Visst, det finns ett par bra spår på Load, Reload och St. Anger. Death Magnetic hade sina höjdpunkter då de blickade tillbaka till 80-talet medan Lulu var rakt igenom horribel.
Mina förväntningar inför Hardwired… To Self-Destruct har ändå varit skyhöga, men en ständig oro för att dessa kungar är passé har funnits där i bakhuvudet.
Jag kan med glädjande besked meddela att förväntningarna infrias, Hardwired… To Self-Destruct är Metallicas bästa album sedan Black Album, vilken de har tagit en hel del inspiration ifrån.

Albumet öppnas med bottennappet Hardwired och avslutas med mästerliga Spit Out The Bone, superlativen är många, vilket inte är konstigt då detta är något av det snabbaste, hårdaste och thrash:igaste de gjort sedan 80-talet. Den är skitig, snabb och rå med en riktigt arg James Hetfield. Detta är Metallica när de är som bäst. Tangerar till att bli en av årets bästa låtar. Däremellan får vi ett gäng riktigt bra låtar, som blandar vilt från bandets 90-talsera. Med Hardwired… To Self-Destruct känns det som att Metallica äntligen är hungriga igen, även frustrerade över att albumet tagit så pass lång tid att göra. De ger allt och lär inte göra något fan besviket, för det är just vad Hardwired… To Self-Destruct är, ett album för fansen.

Det enda negativa jag kan komma på med Hardwired… To Self-Destruct, förutom att de inte går all in genom hela albumet som under Spit The Bone, då hade de haft en nutida thrash-klassiker, är den långa speltiden. Albumet består av 12 låtar som klockar in på lite mer än 80 minuter. Det går dock undan och minuterna passerar förbi väldigt fort, men en halverad speltid med snabbare och skitigare låtar hade varit önskvärt.

Hardwired… To Self-Destruct är det bästa man kan få från ett par framgångsrika hårdrocksmusiker som redan hunnit göra allt. Jag hoppas innerligt att det inte dröjer flera år tills de släpper nästa album, för Metallica har äntligen bevisat för mig varför jag en gång i tiden förälskade mig i dem.

Du kan köpa Hardwired… To Self-Destruct via iTunes.

Betyg: 9/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson