• Video

Albumomslag till Horns and Halos

Skivbolag: Spinefarm Records

Releasedatum: 2013-08-26

Genre: Rock ’n’ roll

När en rockstjärna fyllt 50 år brukar något av följande stämma: sliten röst, tunn hårman, ett antal trivselkilon och framför allt en oförmåga att spotta ur sig material som i fornstora dagar.

Sedan har vi undantaget Michael Monroe. Lite rynkigare än tiden i Hanoi Rocks men på alla andra sätt bättre än någonsin. 2011 firade rockvärldens finska sisu triumfer med den prisbelönta och hyllade skivan Sensory Overdrive och nu är han tillbaka med nya plattan Horns and Halos och med en svensk gitarrist vid sin sida.

Ginger ut, Dregen in

Många rynkade nog pannan när The Wildhearts låtskrivargeni Ginger Wildheart lämnade bandet 2011. Rödtotten var inblandad i nästan alla spår på Sensory Overdrive och man behövde en bra ersättare. Den platsen fylldes lyckligtvis av vår svenska gitarrhjälte Dregen.

Låtmaterialet har sannerligen inte tagit någon skada, tvärtom! Om Sensory Overdrive var explosiv, kåt och aggressiv är Horns and Halos lite mer eftertänksam, lite mer charmig, lite mer svängig och lite mer bra.

Omöjligt att inte spräcka ett blodkärl

Inledande TNT Diet är en perfekt öppning med sitt enkla, på gränsen till dumma, riff och stora energi som trycks in på 149 sekunder. Singeln Ballad of The Lower East Side tar sedan vid. Efter de lugna första 40 sekunderna är det omöjligt att inte spräcka ett blodkärl eller lira några riff på luftgitarren. Efterföljande andra singeln Eighteen Angels är mer tillbakalutad och förgylls av Monroes härliga saxofon.

Så fortsätter det med kanonspår efter kanonspår. Stained Glass Heart är efter första genomlyssningen en kandidat till årets rocklåt med ett helt fantastiskt gitarrsolo av Steve Conte . Half The Way och titelspåret kör över en som en ångvält och har all potential att bli stora livefavoriter. Ritual bjuder på en lugnare stund med snyggt och stämningsfullt gitarrarrangemang av Dregen och Conte. Hands Are Tied är en annan höjdare med gött gubbsväng som får det där lilla extra från bandets körer och återigen av Monroes saxofon.

Monroe har lyckats med konststycket att följa upp en succéplatta. Horns and Halos är ett måste för skivsamlingen och en stark kandidat till årets rockalbum. Voi perkele!

Låtlista:

 1. TNT Diet
 2. Ballad Of The Lower East Side
 3. Eighteen Angels
 4. Saturday Night Special
 5. Stained Glass Heart
 6. Horns and Halos
 7. Child Of The Revolution
 8. Soul Surrender
 9. Half The Way
 10. Ritual
 11. Hands Are Tied
 12. Happy Never After*
 13. Don’t Block The Sun*

* Endast på Special Edition-upplagan

Bäst: Stained Glass Heart träffar verkligen, ursäkta skämtet, mitt i hjärtat.

Sämst: Inget uppenbart, men det hade varit roligt om bandet försökt sig på en ballad.

Betyg: 9 / 10

Du kan köpa Horns and Halos på iTunes.