Release: 3/11 – 2017
Bolag: Napalm Records

Portugisiska Moonspell gör det inte lätt för sina fans. På 1755 överger man sitt patenterade gothmetal-sound och gör istället en orkesterbaserad och dramatisk skiva. Frontmannen Ferndando Ribeiro överger sin mörka sång och skriker nästan enbart. Att skivan dessutom framförs helt på modersmålet lär inte locka några nya fans utanför hemlandet.

Att skivans framförs helt på portugisiska har sina nationalromantiska anledningar. 1755 handlar om den jordbävning som inträffade i Lissabon, Portugals huvudstad för de geografiskt okunniga, och ödelade stora delar av staden och krävde närmre 100 000 liv. Skivtiteln avslöjar även året för händelsen.

Att skivan därför är gruppens mest dramatiska hittills är därför inte så konstigt. Vad som däremot är mer märkligt är att de mäktiga körerna och orkestrala arrangemangen känns substanslösa. Man lutar sig för mycket på dem, och låtarna försvinner i bakgrunden. Musiken hade fungerat bättre som ett soundtrack till en film om den händelse som nämns i föregående stycke. Nu blir de orkestrala partierna bombastiska för sakens skull och Moonspell verkar glömma bort att skriva bra låtar.

Därför är det skönt att det finns plats för låtar som Evento och Lanterna Dos Afogados, vilka gruppens rötter märks tydligare. Plötsligt får vi snygga melodier och mäktiga refränger, när det inte längre finns någon kör eller orkester att gömma sig bakom.

Och för oss som är intresserade av historia är det tyvärr bara att lära sig portugisiska som gäller, om vi vill ha någon glädje av skivan.

Betyg: 4 av 10 historielektioner.

KOMMANDE SPELNINGAR:
Cradle of Filth + Moonspell, Klubben/Fryshuset i Stockholm