motorheadbadmagiccd_638

Datum: 28/8 – 2015
Bolag: UDR Music

Ofta hör man uttrycket ”Lemmy is God”, ett uttryck som inte riktigt stämmer längre då Lemmys hälsa bara blir värre och värre. Han har bytt ut Jack Daniels mot Vodka och Coca Cola mot juice, bara det säger något(?). Senaste var att Motörhead gick av scenen efter endast tre låtar och har därmed ställt in några spelningar på sin turné. Huruvida Sverige-datumen i december påverkas av detta, det vet nog ingen. Med detta sagt är det inte säkert att den legendariska 70-åringen har så lång tid kvar i livet och Bad Magic kan mycket väl vara det sista som bandet släpper – i så fall bör de inte skämmas.

Bad Magic är Motörheads tjugoandre album, men skulle likväl kunna vara deras femtonde. De är ett band som inte utvecklats på väldigt många år, men ändå är det förbaskat bra. Motörhead har en hög lägstanivå och Bad Magic genomsyras av charm och spelglädje. Visst, den kanske inte står sig gentemot de två föregående släppen Aftershock (2013) och The Wörld Is Yours (2010). Här finns ingen självklar hit som kommer hamna i deras minnesvärda katalog, men Bad Magic är helt enkelt Motörhead och ibland behövs det inte mer.

Trots det är Bad Magic ett imponerande album. Lemmy – den 70-åriga ”Guden” köttar på som om han vore ung på nytt, han sjunger med livet som insats (bokstavligen) och det låter riktigt bra. Mikkey Dee smiskar trumskinn som aldrig förr och riffen/solon som Phil Campbell lägger ner är dödliga. Tillsammans är de en oljad maskin som bara ångar fram, vilket öppningslåten Victory or Die bevisar, Motörhead av den gamla skolan – likaså efterföljande Thunder & Lightning. Shoot Out All Your Lights lär få många fulla hårdrockare att slänga näven mot skyn, skrika sig hesa och headbanga i takt till Dees tighta trumspel. Balladen Till The End är en sympatisk självbiografi där Lemmy berättar att han är den han är, behöver inte andras råd om hur han ska leva samt att hans vänner alltid kan lita på honom. De bjuder även på en cover av Rolling Stones klassiska Sympathy For The Devil, i ren och skär Motörhead-anda.

Bad Magic bjuder inte på något nytt, snarare mer av samma. Det är helt enkelt Motörhead och mycket troligt något av det sista vi hör från Lemmy.
Även Gudar kan dö..

Du kan köpa Bad Magic via iTunes.

Betyg: 7/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.