Night
Release: 2015-03-02
Bolag: Gaphals

Night från Linköping har genom hårt slit och järnvilja tagit sin show över land och rike de senaste åren, man gjorde nyligen en Europaturné och har tidigare varit ute på vägarna tillsammans med Ghost B.C.
Bandets andra skiva Soldiers Of Time släpps i mars och planen är att återigen bege sig ut på kontinenten för att promota detta alster.

Medan bandets självbetitlade debut från 2013 lånade starkt från förebilder som Saxon och Bullet står Soldiers Of Time på egna ben på ett helt annorlunda sätt.
Albumet drar igång med den episka Waiting For The Time, en låt med en stundtals småockult underton som matchar omslaget ganska väl.
Vidare bjuds vi på Across The Ocean och det är tydligt att bandet satsar lika mycket på melodier som på riff på denna platta, man visar upp en mycket större dynamik i soundet och arrangemangen är avsevärt mognare.
Produktionsmässigt blandar man bombastiskt med old school, som till exempel We’re Not Born To Walk Away, som även bjuder på en maffig refräng.

Gitarristerna Oskar Andersson (sång, gitarr) och Calle Englund (gitarr) visar prov på tight samspel och Sammy Quirras vandrande bas gör underverk i Above The Ground.
Night är numera ett väloljat maskineri som bär upp sitt sound med en stor självsäkerhet, man tillåter sig att bredda plattan med utsvävningar som akustiska Towards The Sky. Man staplar inte bara riff på varandra utan har en genomtänkt tanke med skivan som helhet.
Melodi och heavy metal blandas framgångsrikt i Secret War och i rökaren Kings And Queens hör vi igen tydliga kopplingar till Smålands stoltheter Bullet.
Ride On är en typisk heavy metal-stampare och i mellanspelet Wanderlust bjuds vi återigen på ett välkommet akustiskt inslag.
Mot slutet ser man till att bjuda på en sista omgång stål i Power, som går i perfekt ”hytta med näven”-tempo, och i det vemodiga eposet Stars In The Sky.

Elva låtar senare har bandet visat att man tagit ett klart kliv uppåt sedan debuten och även om vissa låtar inte är lika omedelbara som öldrickar-stänkarna på debuten så är det ett album som växer på en för varje lyssning.
Night är långt ifrån mätta och det ska bli kul att fortsätta följa detta unga bands steg framöver.  Det är uppenbart att de har mycket kvar att ge.

Bäst: Dynamiken i materialet och hur man ställer sig helt på egna ben i och med detta släpp.
Sämst: Man har en bra känsla för hooks, melodier och arrangemang, till nästa platta väntar jag mig således ännu mer framträdande heavy metal-hitrefränger.
Betyg: 8/10

Skribent: Viktor Skatt