Nine

Release: 30/8 – 2013
Bolag: Universal

Hesitation Marks är inte bara bandets första släpp sedan 2008 års The Slip. Det är också ett album från ett band som frontmannen Trent Reznor avlivade 2009. Detta för att tillsammans med Atticus Ross skapa musiken till filmerna The Social Network, som belönades med en Oscar-statyett och The Girl With The Dragon Tattoo, tillsammans med samma Atticus samt sin fru Mariqueen Mandig bilda halvmisslyckade How to Destroy Angels.

Därför var det många fans världen över som satte morgonkaffet i halsen när Trent gick ut med att Nine Inch Nails inte bara hade spelat in ett helt album i smyg, utan att det också var så gott som klart för release. Förhoppningarna var skyhöga. Förhoppningarna infriades. Redan med inledande Copy Of A och singelsläppet Came Back Haunted visar Trent Reznor att han är den obestridde konungen inom indsutrimetall. Att lägga Coopy Of A först på albumet är ett genidrag. Här finns samtliga element som Nine Inch Nails gjort sig kända för. Trent’s karaktäristiska sång blandas med massor an snygga melodier som tillsammans med udda och vardagliga ljud trängs om utrymmet i högtalarna, utan att behöva slåss med varandra. I Came Back Haunted kommer dessutom de hemsökande NIN-gitarrerna åter på besök. Båda låtarnas refränger kommer dessutom få dig att vilja sjunga med i dem, högt.

Faktum är att dessa beskrivningar skulle kunna beskriva samtliga låtar på albumet. Oavsett om det rör sig om en långsam eller snabbare låt så är de späckade med snygga melodier och hundratals olika, noga placerade element. Du kommer garanterat att upptäcka något nytt under varje lysning. Om inte Trent tidigare visat att han har en särskild talang för att skriva kraftiga refränger så har han definitivt gjort det med detta släpp.

Visst är det lätt att till en början sakna den aggressiva Trent Reznor, som visade sig på bland annat Year Zero och The Downward Spiral, samt sakna de massiva gitarrväggar som sistanämnda album, tillsammans med The Fragile visade upp. Trots att albumet fokuserar på bandets elektroniska sida och innehåller otippat många lugnare spår så uppstår inga som helst döda stunder. Oavsett om det handlar om det harmoniska pianot som förgyller Find My Way, det nästan barnsligt enkla riff som Everything kretsar kring eller uppbyggnaden till dess att Various Methods Of Escape når sin klimax så är det omöjligt att inte gripas med, stänga världen utanför och kanske till och med, som i mitt fall, missa sin station på tunnelbanan.

Som ni förstår är det därför omöjligt att i denna text lista alla höjdpunkter. Trent lyckas helt enkelt gripa tag i lyssnaren och hålla den i sitt grepp tills att magiska While I’m Still Here snyggt glider över till Black Noise och avslutar skivan i just brus. Det enda jag kan göra är att lyfta på hatten och tacka Trent Reznor. Ditt förbannade geni.

Du kan köpa Hesitation Marks via iTunes.

Bäst: Att skivan överhuvudtaget finns.
Sämst: Pass.
Betyg: 10 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby