opethsorceress

Release: 30/9 – 2016
Bolag: Nuclear Blast

Detta är gruppens tredje skivsläpp sedan man omfamnade den mer progorienterade metal man nu spelar. Growlen lyser fortfarande med sin frånvaro, men för första gången så saknar jag den inte alls. Trots att Sorceress är långt ifrån bandets dödsmetallbakgrund så finns det här ändå en enorm tyngd.

Att Opeth alltid varit ett mångsidigt band råder det ingen tvekan om, men har orkestern någonsin tidigare visat såhär många olika ansikten? Jag tror inte det. Här ligger tunga, riffglada och meckiga låtar (titelspåret och The Wilde Flowers) och myser tillsammans med avskalade, mer akustiska och nästan folkliga spår (Will of the Wisp och The Seventh Sojourn). I Strange Brew tycks man dessutom ha sneglat en aning på jazzen och bluesen, men självklart kör den genom ett Opeth-filter. Och har gruppen någonsin gjort en låt som är så rätt på som Era? Jag tror inte det. En slags diskret hyllning till 80-talets hårmetallscen.

Den stora variationen till trots så är det aldrig någon som helst tvekan om vilket band det är man lyssnar på. Sorceress är med råge bandets starkaste giv sedan förvandlingen, och då blir det svårare att sakna stunder som Blackwater Park och Deliverance.

Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby