Nuclear Blast Records

Peter Tägtgren har ett av Sveriges mest välkända ansikten och är numera ett viktigt namn på metal-scenen, inte bara tack vare sina två band Pain och Hypocrisy, utan också tack vare sina enastående producentfärdigheter, som har lett till jobb med många band av det större formatet. You Only Live Twice är Tägtgrens självproducerade sjunde släpp under pseudonymen Pain, som vid det här laget har fört in technometal i de svenska folkhemmen, och visst känns musiken igen från Pain tidigare släpp. Denna gång har dock syntarna en mer tillbakadragen roll, och gitarrer tar upp mer av ljudbilden.

Någon direkt fortsättning på Cynic Paradise är det inte tal om. Denna skiva är långsammare, men samtidigt tyngre, och ligger närmare metal-genren än vad Pain har gjort sedan självbetitlade debutsläppet från 1996. Som jag redan nämnt så låter det ändå på något sätt typiskt Pain, och det har vi skivans refränger att tacka för, där majoriteten av dessa, i vanlig ordning, är mycket starka. Ta bara refrängen till The Great Pretender som skulle passa lika bra på en hårdrocksfestival som på ett dansgolv.

Dessvärre innehåller denna skiva också några av Pain-karriärens svagare kort, såsom titelspåret (ett slags försök till att efterlikna The Same Old Song?), samt tröttsamma singelsläppet Dirty Woman. Men Peter har några ess i rockärmen i form av inledande Let Me Out, som kan vara den enskilt starkaste låt han någonsin skrivit, och starka We Want More. Men dessvärre lämnar albumet mer att önska.

Betyg: 6/10
Bästa spår: Let Me Out

Jimmy Rimsby