Pig Irön
Release: 2015-03-02
Bolag: Off Ter Rocka/Border

London-bandet Pig Irön startade år 2001 och har konsekvent sett till att leva precis på brytpunkten mellan elektrisk blues och hårdrock.
Bland meriterna kan nämnas att bandet, förutom att ha figurerat i otaliga rocktidningar som Classic Rock Magazine och Kerrang! samt uppträtt på festivaler som Download och Hard Rock Hell, har handplockats av Bruce Dickinson för att medverka i hans radioprogram och sedemera även jamma ihop till Deep Purple-klassikern Space Truckin’.

Bandets femte skiva sätter direkt ribban högt med Wildcat Birdhead, en outlaw-doftande bluesdynamit som får en att tänka på ett Rival Sons med lite mer cajun-krydda.  Tunggunget, skramlet och svänget får en genast att tänka på den kaliforniska orkestern som i sin tur hämtat friskt från Led Zeppelin. Man tackar.
One Million Mega Hurts är än mer riffig och slide-gitarren sitter som en smäck. Sången är stark och jag inser att bakom det tveksamma namnet gömmer sig en verkligt kompetent orkester.

The Spell och The Devil In The Woodpile bjuder på härliga akustiska inslag med en stark känsla för den klassiska rock som dominerade första halvan av 70-talet. I Come To Me svävar vi ut i kosmos och i High As A Pine sätter vi oss lugnt tillbaks i gungstolen på verandan i den amerikanska södern. Det är lite svårt att tro att det trots allt är britter som låter såpass southern, även om de brittiska elementen definitivt finns där.
Tapestry och Take Your Burden To The Lord är två atmosfäriska nummer, varav det förstnämnda är mer njutbart och det sistnämnda mer episkt.
Avslutningsvis river bandet av en punkig rökare i form av Restitution Blues, ett nummer som knyter ihop säcken på ett energiskt sätt.

Pig Irön är för mig en ny bekantskap och det är en trevlig sådan. Jag blir definitivt sugen på att se detta band på scen.

Bäst: Hur man lyckas blanda det amerikanska med det brittiska och hålla det tillräckligt nära rötterna trots de tunga riffen.
Sämst: Det är svårt att stå ut inom denna genre där det redan finns otroligt starkt skinande stjärnor på retrohimlen.
Betyg: 7/10

Skribent: Viktor Skatt