Datum för release: 27/2-2012
Spinefarm Records
Producent: Primal Rock Rebellion

 

Primal Rock Rebellion är inget band. Det är ett projekt. Åtminstone om vi ska tro medlemmarna själva. Och visst är det svårt att påstå att ett band… Förlåt, ett projekt som består av enbart två personer skulle kunna spela live. Att medlemmarna sedan råkar heta Adrian Smith (gitarrist i Iron Maiden) och Mikee Goodman (sångare i The Painted Smiles och just nu inaktiva SikTh) gör det lättare att förstå om deras scheman redan är fullbokade. Några livespelningar med denna stjärnkonstellation är därför inte att vänta.

Men hur låter då detta samarbete? Om jag ska försöka mig på en jämförelse med medlemmarnas huvudsysslor så ligger musiken närmre det som spelades i SikThs replokal än det som spelades i järnjungfruns. Men jag bör ändå tillägga att detta är mer avskalat och mycket mindre progressivt än den musik vi har blivit serverade av SikTh. Stundtals kan Iron Maiden-fansen känna igen sig, exempelvis i refrängen till No Place Like Home, där man nästan härmar det klassiska galopptempo som sextetten blivit kända för. Men i slutändan tror jag ändå att de som gillar SikTh kommer ha lättare att ta Primal Rock Rebellion till sig än de riktigt inbitna Maiden-fansen.

Som vanligt med projekt av den här sorten finns det brister. I See Lights är ruskigt enformig, Tortured Tone saknar det där lilla extra, Mirror And The Moon blir stundtals intetsägande och hela skivan känns åtminstone ett par låtar för lång.

Trots detta finns det också positiva saker att hämta från detta släpp. Adrian Smiths gitarrsolon håller som vanligt hög klass (om man räknar bort det fantasilösa solot i nämnda I See Lights), och Mikee Goodmans texter är riktigt medryckande och överträffas egentligen bara av hans briljanta rösthantering. Titelspåret är riktigt bra, och andra guldkorn hittar vi i Savage World och Snake Ladders, som låter så som jag föreställer mig att ett modernt Led Zeppelin skulle låta.

Bäst: Savage World
Sämst: Hemska I See Lights.
Betyg: 7 / 10

Jimmy Rimsby