Rancid_Honor_Is_All_We_Know_Album_Artwork

Release: 27/10 – 2014
Bolag: Hellcat Records

När Rancid nu släpper den efterlängtade …Honor Is All We Know har det gått ofattbara fem år sedan senaste släppet Let the Dominoes Fall. Men det har inte hänt mycket med varken bandets låtskrivande eller sätt att se på musiken. Det mesta känns bekant från tidigare album.

Bandets energiska punkrock lägger fortfarande fokus på stora refränger som även den fullaste av publiker kan skrika med i. De två inledande spåren, Back Where I Belong och Raise Your Fist, och även albumets titelspår är alla utmärkta exempel på detta. Rancid krånglar inte till saker i onödan utan fokuserar på raka låtstrukturer och allsångsvänliga refränger. Ibland toppar man detta med toppkvalitativ ska-punk. I det här fallet representeras denna genre av Evil’s My Friend och Everybody’s Suffering, två av albumets starkaste spår. Ibland bjuder man också på en poppigare sida av bandet som inte alls är lika upphetsande. Malfunction och A Power Inside hör således till skivans lägre punkter.

Dessutom är jag inte helt tillfredsställd med produktionen. Soundet är alldeles för välpolerat för en grupp som Rancid. Den där farliga känslan saknas och många låtar skulle mått bättre av att låta skitigare. Istället låter det faktiskt lite fredagsmys om flera av låtarna. Något som såklart inte accepteras i detta fall. …Honor Is All We Know saknar också sådana typiska hitspår som Fall Back Down och Radio har varit tidigare under gruppens karriär. Ingen låt på denna skiva sticker ut på samma sätt som nämnda spår gör ur bandets låtkatalog. Vi kommer inte att minnas någon låt på detta album på samma sätt som dessa publikfavoriter.

…Honor Is All We Know är sammanfattningsvis en fullgod Rancid-skiva, som får med alla komponenter av gruppens musik. Dessa redovisas dock inte på ett rättvist sätt och skivan står sig faktiskt rätt platt mot andra album i gruppens diskografi. Sämre än Indestructible och …And Out Come the Wolves. Bättre än den experimentella Life Won’t Wait.

Bäst: Titelspåret sammanfattar Rancids musik på ett bra sätt.
Sämst: Malfunction hör inte hemma på ett Rancid-album.
Betyg: 6 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby