Raubtier

Release: 5/2 – 2014
Bolag: Despotz Records

Den poetiska Haparandatrion Raubtier är tillbaka, denna gången tar de i enda från buken och levererar sitt starkaste och mest högljudda skri någonsin. Ett skri som sträcker sig från Norrlands höga toppar, genom Stockholms avgasliv, ända ner till Skånes ödsliga åkrar. Detta skri innehåller kritik till den krassa, bittra, hårda verklighet i dagens samhälle. Det är med andra ord ett argt Rovdjur vi har att göra med denna gång.

Jag är en av dem som inte var så förtjust i Raubtiers förra album Från Norrland Till Helvetets Port (2012), då jag ansåg det vara alldeles för monotont och tråkigt, men textmässigt var det strålande vilket även Pansargryning är. Men det kommer vi till längre ner i recensionen. Pansargryning är helt tvärtemot Från Norrland Till Helvetets Port, de lökiga riffen har förvandlats till en dynamisk enhet och det är först nu som Raubtier börjar utvecklas rent musikmässigt. Visst, de levererar fortfarande låtar om krig och budskap om att man ska slå tillbaka, speciellt mot fascismen och den gudsförgätna hiphopen. Låttitlarna är sig lika och denna gången får vi Dieselrök, Pansarmarch, Raptor, Skjut, gräv, tig bara för att nämna några. Pansargryning är ett album som håller en jämnhög kvalité rakt genom och det är väldigt svårt att plocka ut en favorit.

Skrapar vi lite på ytan och bortser från den tunga dynamiska musiken så hittar vi något helt fantastiskt, nämligen det som kommer från Herr Hulkoffs mun, en sann poet av vår tid. Inför Norrland Till Helvetets Port jämförde jag honom med Thåström, kanske Sveriges främsta låtskrivare oavsett genre. Hulkoff har utvecklats markant inom detta område och närmar sig Thåström med stormsteg. Det är helt absurt hur han lyckats bygga upp varenda låt på Pansargryning med snygga rim och få det att flyta på så bra. Inte vilken artist som helst kan komma på: “En effektiv harang lyder klick, klack, pang. Gräv en mans längd, håll käften stängd” eller ”Väntar du på mig den dag jag återvänder, över höstens gula hed. Innan vintern griper tag med köldens händer, innan löven faller ned.” Tagna från Skjut, gräv, tig och Innan löven faller. Det är just låttexterna som är Raubtiers största styrka och det krävs ett par genomlyssningar innan man har uppfattat allt.

Som jag skrev innan är det svårt att välja ut en favoritlåt på Pansargryning, men om jag skulle göra ett försök så blir det första singeln Qaqortoq som mycket väl kan vara något av det bästa bandet skrivit. Även Opus magni, med Snowy Shaw på gästsång är en fröjd för örat. Är du som jag, ett fan av Hulkoffs poesi eller bara rent av gillar tung dynamisk musik bör du införskaffa dig ett exemplar direkt, vilket du enklast gör via iTunes.

Bäst: Hulkoffs poesi och Qaqortoq.
Sämst: Inget nämnvärt.
Betyg: 9/10

Låtlista:
1. Dieselrök
2. Jaga Hårt
3. Pansarmarsch
4. Från min kalla döda hand
5. Raptor
6. Flugornas herre
7. Leviatan
8. Qaqortoq
9. Bränder
10. Opus magni
11. Skjut, gräv, tig
12. Innan löven faller

Skribent: Jonas “Madman” Persson.