• Video

Albumomslag till Spirit

Skivbolag: Universal

Releasedatum: 2013-08-30

Genre: Glammig hårdrock

Melankoli, allvar, mörker och obefintliga pigment. Om man är lite elak kan man sammanfatta den finska rockscenen med de orden.

Helt sant är det förstås inte och oavsett så sticker Reckless Love ut som en regnbåge på en mulen hösthimmel i september. Den glammiga hårdrocksgruppen ledda av frontmannen Olli Herman (när han sjöng på Crashdiets andra skiva The Unattractive Revolution gick han under namnet H. Olliver Twisted) är nu aktuella med sitt tredje album Spirit, tre år efter den självbetitlande debuten och uppföljare utav 2011 års Animal Attraction.

Bandet har gått mycket bra hemma i Finland men även slagit sig in på den brittiska marknaden med en hel del press i anrika Classic Rock Magazine. Kan jaktmarkerna komma att utökas ytterligare med Spirit i bagaget?

Riff hämtade med tidsmaskin

Skivan inleds med djungelliknande läten. Precis innan man tror att man råkat klicka igång Aerosmiths klassiska album Get A Grip brakar första singeln Night On Fire loss. Det återkommande djungelstamsvrålet känns som en Sunset Strip-version Björn Skifs klassiska ”Oogachakka” i Hooked On A Feeling. Hitpotentialen är nästan lika stor. En imponerande start!

Albumet fortsätter med urstarka Bad Lovin’ innan det i tredje spåret blir ett magplask i I Love Heavy Metal där Herman namedroppar kända band och klassiska hårdrocksdängor till absurdum. Här blir det tydligt att Reckless Loves största styrka också är deras största svaghet. Deras gränslösa kärlek till 80-talets hårdrocksarv mynnar ut i fantastiskt refrängstarka låtar och gitarrfyrverkeri med riff som troligtvis hämtats med en tidsmaskin. Men när det blir för mycket av det goda blir bandet, trots glimten i ögat, en Disney-version av Steel Panther – bra men fånigt.

Potent och festglad hårdrock

I slutändan är det dock låtarna som är viktigast och Spirit är ett album sprängfyllt med potent och festglad hårdrock utan sorg och bekymmer. I exempelvis Favorite Flavor, So Happy I Could Die och Sex, Drugs & Reckless Love fungerar bandets formel perfekt och man kan inte sluta tänka på hur stora de hade varit för sisådär 26 år sedan. Kuopiosönerna kan också vara hårda om de vill. I Metal Ass smattrar trummorna friskt och det snabba tuggande riffet kunde vara signerat K.K Downing och Glenn Tipton. Två fina ballader får också rum i form av Edge Of Our Dreams och avslutande Hot Rain.

Reckless Love har gjort sin starkaste skiva hittills. Ibland blir det lite väl larvigt men det vägs upp av det imponerande refrängstarka låtmaterialet, schysta gitarrhantervket och en produktion med mer fokus på fläskiga gitarrer och mindre på synthar, vilket hämmade föregångaren Animal Attraction.

Pudelrockens framtid finns alltså i Finland. Se till att kliva av där i samband med nästa upplaga av Bandit Boat.

Låtlista:

 1. Night On Fire
 2. Bad Lovin’
 3. I Love Heay Metal
 4. Favorite Flavor
 5. Edge Of Our Dreams
 6. Sex, Drugs & Reckless Love
 7. Dying To Live
 8. Metal Ass
 9. Runaway Love
 10. So Happy I Could Love
 11. Hot Rain
 12. Gone With A Smile*

*Bonusspår på Spotify

Bäst: Den höga lägstanivån och bonusspåret Gone With A Smile.

Sämst: Det är ju inte helt originellt (men vem bryr sig?).

Betyg: 7 / 10

Du kan köpa Spirit på iTunes.