Revocation

Datum: 14/10 – 2014
Bolag: Metal Blade Records

Amerikanska thrash/death-kvartetten Revocation är tillbaka med ett nytt album och Madman rekommenderar tigersalva till nacken efter allt huvudskakande.

Revocation är ett band som säkert har undkommit en hel del metal-lyssnare, speciellt i Europa. Hemma i USA håller de på att växa till sig och blir allt större med varje albumsläpp. De har lyckats släppa fem fullängdare sedan 2008 och fortsätter att utvecklas. Själv kom jag i kontakt med Revocation när de var förband åt Job For A Cowboy i Malmö för några år sedan där de istället hade agerat bättre som huvudband.

Revocation har alltid varit ett band som levererat hårda, tekniska och snabba riff istället för melodiska, vilket de har ändrat på nu. Lyssna på Madness Opus och bara ta in hur bra de fyra första minuterna är, thrash med progressiva melodiska inslag som för tankarna till Gojira. Solot är exceptionellt och lyckades hypnotisera mig in i någon form av trans – luftgitarrspelande på hög nivå. Den går sedan in i den renodlade thrash-låten Scorched Earth Policy – det är under denna låt du bör ha tigersalva nära till hands. En av de mer headbang-vänliga låtarna som släppts i år.

Albumets höjdpunkter, förutom de två jag redan nämnt, är The Blackest Reaches och United in Helotry. Båda två innehåller brutalt hårda riff som skulle kunna skrämma slag på vilken pensionär som helst. Den sistnämnda innehåller till och med ett bassolo. Dessa två låtar visar även prov på att Revocation går mot en mer melodisk riktning än teknisk.

Deathless innehåller mer välskrivna och minnesvärda låtar än föregående album, vilket visar att Revocation är ett band att räkna med och förhoppningsvis blir de ett av de ledande banden inom sin genre i framtiden. Deathless är utan tvekan en av årets höjdpunkter och att missa detta album vore en dödssynd.

Du kan köpa Deathless via iTunes.

Bäst: Scorched Earth Policy och The Blackest Reaches.
Sämst: Inget nämnvärt.
Betyg: 9,5/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson