sabatonheroescd_638

Datum: 14/5- 2014
Bolag: Nuclear Blast

Ett av årets mest efterlängtade album är utan tvekan Sabaton’s sjunde verk, Heroes, som släpps om några dagar här i Sverige. Heroes består av tio låtar och som vanligt är det både en historie- och krigslektion som står på schemat.

Personligen har jag alltid haft problem när det kommer till Sabaton’s bombastiska krigslåtar. Visst, jag hade en Sabaton-period när de var nya, men den försvann ganska fort. Dock får jag erkänna att deras senaste släpp, Carolus Rex, är ett imponerande stycke musik. Heroes skiljer sig makabert då den inte alls är lika bombastisk och storslagen, utan istället har Sabaton tagit inspiration från 80-tals heavy metal-band och fokuserat mer på riff än körer. Denna gång har de inte haft någon historiker till hjälp under textskrivandet, utan istället har de frågat sina kära fans om inspiration, vilket förmodligen har skapat ett starkare band sinsemellan.

Night Witches öppnar albumet och rent musikaliskt känns den som en blandning av heavy- och power metal, med vissa symfoniska element. Låten har ett högt tempo och Joakim Brodén har utvecklat både sin röst och sitt engelska uttal – vilket är tacksamt.
No Bullets Fly drar ner tempot en aning, men är minst lika kraftfull som föregående låt, medan Smoking Snakes kan sättas in i power metal-facket.

Inmate 4859 drar även den ner tempot och handlar om en polsk soldat som frivilligt satte sig i Auschwitz, han är även den förste som har skrivit något om förintelsen. To Hell And Back har ett intro som ger en associationer till ett gammalt slagfält med en western a la Clint Eastwood-aktig underton. Det är även den låt som har mest variation när det kommer till musiken och sången – albumets starkaste låt som sätter sig på hjärnan.
The Ballad Of Bull är pianodriven och handlar om hjälteskap, trots sitt lugna tempo förmedlar den en känsla av storhet. Resist And Bite ökar tempot med sina heavy metal-riff och det finns en risk att du skriker med i just orden “resist and bite” – en givande livelåt.

Soldier Of 3 Armies är albumets svagaste och tillför inte så mycket, den passerar obemärkt förbi. Far From Home för tankarna till tidig Iron Maiden och Hearts Of Iron avslutar Heroes elegant, med en tillfredsställande känsla.
Heroes är inte lika storslagen och välproducerad som Carolus Rex, vilket inte heller är meningen, utan istället tittar Sabaton tillbaka till sina första albumsläpp och tar inspiration från dessa. Sabaton-fans lär inte bli besvikna såvida de inte förväntar sig någon låt på svenska, vilket Heroes inte har – tack och lov.

Du kan boka Heroes via iTunes.

En intervju med Pär inför släppet hittar du HÄR.

Bäst: To Hell And Back.
Sämst: Soldier Of 3 Armies.
Betyg: 8/10

Låtlista:
1. Night Witches 
2. No Bullets Fly
3. Smoking Snakes
4. Inmate 4859
5. To Hell And Back
6. The Ballad Of Bull
7. Resist And Bite
8. Soldier Of 3 Armies
9. Far From The Fame
10. Hearts Of Iron

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.