Released: 27/4 – 2012
Bolag: Season Of Mist

Efter 17 år släpper Saint Vitus äntligen sitt efterlängtade album Lillie: F-65 (- döpt efter en drog). Albumet är så doom metal och mörkt som bara Saint Vitus kan få till det, den ena låten är hårdare och mer pessimistisk än den andra. Saint Vitus är inte här för att sprida glädje med Lillie: F-65, å andra sidan har det aldrig varit deras agenda (alls).

Lillie: F-65 är 34 minuter långt, fördelat på sju låtar (- EP varning?). Att den är så snål tidsmässigt är bara positiv då du som lyssnare aldrig tappar intresset plus att albumets fokus ligger inte i hur många låtar som ryms, snarare det depressiva och mörka. Det är just detta som gör ett doom metal album speciellt, man måste vara i rätt sinnesstämning för att ta det till sig annars är det lätt att bara lägga det åt sidan i ren oförståelse.

Första låten på albumet är Let Them Fall, en klassisk Saint Vitus låt där vi får en arg och deprimerad text, “Why do I scream at them, they never listen. Why do I beat my head against the wall. I made a simple plan, they complicate it. Now they’re near the edge. Let them fall”. Ungefär halvvägs in i låten river Dave Chandler av ett solo som ger en disorienterad känsla samtidigt som han förstärker själva temat i låten. Albumets andra låt The Bleeding Ground följer i samma fotspår som föregående.

När tredje låten Vertigo, som är en akustisk instrumental låt, startar får man en chans att andas ut, den ger ett skönt break till de föregående låtarna. Resterande låtar fortsätter i det mörka samt disharmoniska spåret, Scott Weinrich’s röst blir mer och mer motsträvig och ”ståtlig”. All denna vånda kulmineras de sista 11 minuterna med Dependence och Withdrawal. Dependence startar med några skrämmande samt lugna riff medan Weinrich förstärker låten med sin sång, speciellt i sista versen som går, “Woke up sick again today, it doesn’t really matter. My end is here, nothing else to do. I depended on you”. Det finns några riktigt snygga solos utspridda över låten som snyggt går in i den drogrelaterade Withdrawal som ger ett brutalt naket slut till Lillie: F-65.

Bäst: Let Them Fall och Dependence.
Sämst: Inget nämnvärt.
Betyg: 9/10

Låtlista:
Let Them Fall
The Bleeding Ground
Vertigo
Blessed Night
The Waste Of Time
Dependence
Withdrawal

Skribent: Jonas ”Madman” Persson