Release: 2017–10-06
Bolag: M-Theory Audio

 

Den finska glamcore-kvartetten är tillbaka med ett nytt, stökigt album där modern och poppig produktion står i fokus.

Den finska glamsensationen Santa Cruz firar tio år som band, och det är inte svårt att förstå varför framgångarna avlöst varandra. Ett ungt gäng ruggigt duktiga musiker med attityd, karisma och fartfyllda scenshower är väl ett alldeles strålande recept på världsherravälde. När herrarna nu släpper sitt tredje album, Bad Blood Rising, har de valt en mer modern riktning med såväl poppiga som elektroniska inslag.

Jag tänker gå rakt på sak här – Jag har inte en susning om vad Santa Cruz försöker göra, vilken stil de siktat på eller vilken icke-ljudbild de valt att inspireras av. De annars så talangfulla musikerna fullständigt drunknar i stel och livlös produktion och trött autotune-korrigering. Låtarna kan bäst beskrivas som en blandning mellan sena Fall Out Boy, Skrillex, Black Label Society och Katy Perry. Hint – det blir mer komiskt än vuxet, tufft och nytänkande. Allra roligast blir det i introt till Fire Running Through Our Veins, där sångaren Archie Kuosmanen försöker sig på en Axl Rose – vilket dessvärre låter som en överförfriskad sydstatsbo med kåda i svalget.

Med skräckblandad förtjusning inser jag att bandet inte bara dedikerat en, utan två (!) låtar till den framlidne Stand By Me-skådespelaren River Phoenix, som dog av en överdos i Hollywood år 1993. Dock är det svårt att tyda huruvida det rör sig om en hyllning eller ett hån, med rader som ”We’re going down like River Phoenix/We are the ones that you can not restrain”. Kanske beror det helt enkelt på att nämnde skådespelares namn utgörs av två ord som kan anses vara häftiga för en icke-amerikan.

Här finns ett par snygga melodier och vassa gitarrsolon, men på det stora hela missar Bad Blood Rising målet med råge. Flera av albumets låtar sätter sig på hjärnan likt en förkylning, men de är dessvärre ungefär lika välkomna. Med det sagt finns det säkert folk som tycker att grus är gott, och om du älskar att klicka runt på ”POP SONGS IN THE STYLE OF METAL???”-klipp på YouTube är detta helt klart plattan för dig.

BETYG: 4/10 Tjärpastiller

BÄST: Gitarrduellerna är vassa, om än lite för… Masturbativa. Hela tiden.
SÄMST: Get Me Out Of California – Finlands trötta svar på Tiny Dancer.
FRÅGA: Vilken blir nästa onödiga kändishyllning? Burning Like Per Oscarsson?

BAD BLOOD RISING:

1) Young Blood Rising
2) River Phoenix
3) Fire Running Through Our Veins
4) Drag Me Out Of The Darkness
5) Breathe
6) Voice Of The New Generation
7) Back From The Dead
8) Bad Habits Die Hard
9) Pure Fucking Adrenaline
10) Get Me Out Of California
11) River Phoenix (Part 2)​

 

KOMMANDE SPELNINGAR:

The Finnish Invasion – Santa Cruz + Shiraz Lane + Strÿkenine + Sister @ KRAKEN Sthlm

 

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att synas