Datum: 10/7 – 2012
Bolag: Reprise, Serjical Strike

Serj Tankian (System Of A Down) har alltid gjort subtila ändringar i sitt ljud inför varje nytt album sedan Elect The Dead. Harakiri har fått en lite hårdare ton och det är en aning mer punk jämfört med föregående album, med en låtstruktur som för tankarna till just System Of A Down . Detta är första albumet av fyra som enligt Tankian ska släppas detta året, de andra tre är orkesterdoftande albumet Orca, jazz-rock albumet Jazz-Iz-Christ och elektroniska albumet Fuktronic. Inför Harakiri har Tankian använt sig av en annorlunda skrivarprocess då han skrivit merparten av låtarna samt mixat tre av dem på sin iPad för att få fram oväntade resultat.

Första låten ut är den rakbladsvassa Cornucopia med sina punkiga riff och en Tankian i högform, hans opera-aktiga stämma i olika tonlägen visar att han besitter en av nutidens bästa röster inom metal. Nästa låt, Figure It Out innehåller en tydlig aggression mot kapitalismens storföretag, Tankian själv säger, ”It’s a comical political song talking about abusive capitalism and the differences created in economic stature and the reaction to it. CEOs have gotten away with murder, until now,”.

Som jag skrev innan är Tankian’s soloalbum väldigt likt System Of A Down men det finns några låtar som skiljer dem åt som till exempel albumets sämsta låt Ching Chime där ljudet är orientaliskt och hip-hop inspirerat, Tankian låter förvånansvärt bekväm och självsäker i sitt ”flow” när han på kort tid stoltserar med hur många rim han kan hitta till ”chime”.

De två bästa låtarna på Harakiri är den vackra Occupied Tears som har ett väldigt delikat break från hårt till lugnt ungefär halvvägs in och med hjälp av sången vill han att vi ska vakna upp och agera, ”Don’t you all know? Don’t you all care? Don’t you all see how this isn’t fair? Are we all blind? Do we not see? Do we not bend to misery?”. Den andra låten är nästintill perfekta Forget Me Knot som blandar vackra piano toner med aggressiv rock. Det som dock gör låten så fantastisk är att Tankian får fram sitt budskap på ett lugnt subtilt sätt istället för att trycka upp det i våra ansikten, han visar prov på finkänslighet samt självkontroll.

Harakiri är full av humor, protester och hån mot de som har makten i samhället vilket gör att det finns en mening i varje låt. Tankian’s fans, System Of A Down’s fans och alla andra som har ett begär efter något unikt och spännande bör kolla upp detta album på en gång.

Du kan köpa Harakiri via iTunes.

Bäst: Forget Me Knot och Occupied Tears.
Sämst: Ching Chime.
Betyg: 9/10

Låtlista:
Cornucopia
Figure It Out
Ching Chime
Butterfly
Harakiri
Occupied Tears
Deafening Silence
Forget Me Knot
Reality TV
Uneducated Democracy
Weave On

Skribent: Jonas ”Madman” Persson