Release: 2/6 – 2017
Bolag: Peaceville Records

2008 lade man ner bandet. 2013 kom man tillbaka, i första hand för att spela live. 2017 kommer det ändå ett nytt album. SikThs första sedan Death of a dead Day från 2006. Innan dess hade man släppt makalösa The Trees Are Dead & Dried Out Wait For Something Wild. Bägge dessa album är odödliga klassiker inom den progressive metalscenen, åtminstone I mina ögon.

Bandets uppehåll har inte fört mycket gott med sig. Visst går det att känna igen SikTh The Future In Whose Eyes?. Men det låter ofta ganska oinspirerat och transportsträckorna är många. Det krut som man har skrapat ihop bränner man under albumets tre första låtar för att sedan börja trampa vatten.

För även om Mikee Goodman ofta briljerar bakom mikrofonen, albumet bjuder på en del minnesvärda ögonblick och bandet visar vilka otroliga musiker de är så finns det mycket som drar ner helhetskänslan. Det låter ofta som att bandet försöker gå på rutin. Produktionen har blivit mer polerad än tidigare, vilket i detta fall inte är något som uppskattas. Ljudbilden är klen och särskilt trumljudet blir lidande. Korts sagt är det inte riktigt den återkomst till albumformatet som jag hade hoppats på.

Betyg: 5 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby