Release: 26/5 – 2017
Bolag: Seasons of Mist

Efter en verbal pajkastning värdig sensationsmedia (eller åtminstone en svensk partiledardebatt) tvingades Sólstafirs originaltrummis Guðmundur Óli Pálmason motvilligt att lämna sin trumstol till förmån för Grimsi Hallgrimsson. På frågan om detta påverkade bandets sound nämnvärt så blir svaret ”nja”.

Att islänningarnas musikaliska canvas rymmer många färger och referenser kommer inte som någon nyhet. Berdreyminn är inget undantag. Man lyckas återigen skapa en unik atmosfär som genomsyrar hela albumet. Måhända att det inte är lika kraftfullt som under den makalösa föregångaren Ótta, men när Sólstafir träffar rätt så träffar de rätt.

För även om inte materialet på Berdreyminn håller en jämnhög nivå albumet igenom, och innehåller fler transportsträckor än tidigare (Hula tillhör exempelvis inte gruppens starkaste ögonblick) så lyckas de fortfarande gripa tag i lyssnaren på ett sätt som få andra band gör när de hittar rätt. Ísafold, Hvit Saeng och avslutande Bláfjall är alla exempel på hur bra musik kan bli när den är som bäst och mest emotionell.

Sólstafir visar att musiken ibland handlar om att förmedla en känsla snarare än att övertyga musikaliskt.

Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby