soulflyarchangelcd

Datum: 14/8 – 2015
Bolag: Nuclear Blast

Soulflys nya alster Archangel är en liten pärla som förbisetts av all annan kvalitémusik som släppts under den gångna tiden, men bör definitivt inte missas om du är ett fan av den hårdare musiken.

Max Cavalera blickar tillbaka till sina rötter och levererar ett fantastiskt thrash/death-album, något han inte gjort på ett bra tag. Föregående album av Soulfly har alla hållit en jämn kvalité, men det är nu man märker att de äntligen har hittat hem.
Med Archangel associeras inte Soulfly längre till ett visst band med nio bokstäver..

Med ett frustrerande avgrundsvrål kickar Soulfly igång Archangel. Öppningslåten We Sold Our Souls to Metal känns en aning trist, men ger ändå en indikation på hur aggressivt och snabbt albumet är. Även ett ord som brutalt passar in här. Det märks att Cavalera kastat ett öra på band som Behemoth och Belphegor, det var många album sedan han lät såhär arg och ”grow:lig”. Melodimässigt är Archangel en käftsmäll från första till sista låt, utan någon egentlig vilostund. Lyssna främst på titelspåret, Live Life Hard!, Titans och Mother of Dragons.

Som sig bör har Soulfly bjudit in ett antal gästartister, som alla gör väldigt bra ifrån sig, på Archangel. Dessa är: Todd Jones (Nails), Matt Young (King Parrot) samt familjemedlemmarna Richie (Incite) och Igor Cavalera (Lody Kong).

För de som köpt till bonuslåtar alternativt lyssnar via Spotify är sista låten inget nytt. Soulfly X är en en vacker instrumentalisk komposition skriven till Cavaleras bortgångne styvson Dana Wells.

Soulfly har hittat sitt rätta element i thrash/death-metal och förhoppningsvis fortsätter de i samma spår på kommande album, kanske även lite hårdare och aggressivare. Gör dig själv en tjänst och missa inte denna förbisedda pärla.

Du kan köpa Archangel via iTunes.

Betyg: 8 / 10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson