Release: 13/3 – 2012
Bolag: Roadrunner Records
Producent: Zeuss, Max Cavalera

Sepultura är Max Cavaleras lilla skötebarn och det är ingen hemlighet att han vill ha tillbaka bandet (som tyvärr bara går ner sig i skiten efter varje nytt album som släpps) som han lämnade för 15 år sedan på grund av inre konfliker. Max startade Soulfly och är nu framme vid sitt åttonde album, Enslaved. Problemet som har genomsyrat Soulflys senaste sex album är en obefintlig variation, man vet vad man får, brutal, hård musik med texter om antikens grekland, gudar och politik. Enslaved gör ett paradigmskifte som vänder upp och ner på alla förväntningar och även om det låter Soulfly så är det så mycket mer, det är magnifikt, storslaget och välproducerat. Enslaved är det album som vi alla väntat på sedan Max’ tid med Sepultura. Som vanligt när det kommer till ett Soulfly album bjuds vi på gästsångare av rang, den här gången är det Dez Fafara från DevilDriver, Travis Ryan från Cattle Decapitation och Richie Cavalera från Incite.

Även två nya medlemmar i bandet presenteras – Tony Campos (Asesino) på bas och David Kinkade (Borknager) på trummor.

Resistance är ett intro på två minuter som sedan går in i andra låten World Scum som är en väldigt imponerande mörk låt med Slayer vibbar över sig. Max röst är på en helt annan nivå än på föregående album, den känns mer hård samt kraftfull och tillsammans med Travis Ryans röst skapas magin som gör att låten blir en av albumets bästa. Redan i den här låten märker man att Tony har mycket mer utrymme än den förra basisten, lyssna bara i början av låten när han smattrar med basen.

Nästa höjdpunkt på albumet är Gladiator som känns given för material till kommande turné. En kraftfull refräng: ”Heil, heil, heil Gladiator” som lär bjuda upp till allsång, släng därtill på en arg Max, ett grymt trumspel och ett solo som heter duga så finns det en vinnande kombination. Nästa låt Legions känns som en rak uppföljare till Gladiator med en minst lika stark refräng. American Steel är typiskt Soulfly, den är ett slag mot USA i deras tro om att vara störst, bäst och vackrast!

Dez gästsjunger i sjunde låten Redemption Of Man By God, tyvärr får han inte mycket utrymme förutom i den smått medryckande refrängen som låter väldigt mycket DevilDriver där samspelet mellan honom och Max är snortight. Ett väldigt skickligt solo i mitten samt en progressiv sida gör den här låten till något som kommer att etsa sig fast på minnet en lång tid framöver.

Plata O Plamo ger albumet en brasiliansk touch och den är hård, hård och åter hård. Finns en risk att du efter en lyssning går runt och skriker Plata O Plamo på bussen eller i tunnelbanan. Allt avslutas med Revengaence där Max styvson Richie Cavalera gästar på sång. Låten öppnas med Tony som än en gång visar sin skicklighet med basen medan David kompar i bakgrunden sedan bryter helvetet löst. Max tar i så han nästan skiter på sig och rysningar kryper längs ryggraden. Richie gör även han ett väldigt bra jobb och tillför en hel del känsla till låten.

Tre bonusspår där sista låten Soulfly VIII är tillägnad Max styvson Dana som tyvärr omkom under Sepultura-tiden. Varje album har en låt tillägnad Dana, antagligen är det ett sätt för Max att hedra honom och bearbeta sorgen. Väldigt lugna och harmoniska låtar som påminner om varandra.

Jag är redan spänd på nästa album signerat Soulfly då Max visar med Enslaved att han är tillbaka i sin gamla kreativa fas som under glansdagarna i Sepultura. Enslaved är utan tvekan Soulflys bästa album hittills och en värdig kandidat till bästa album 2012. Max Cavalera är en Gud!

Köp Enslaved via iTunes HÄR.

Bäst: World Scum, Gladiator, Redemption Of Man By God och Revengeance.
Sämst: Om jag måste nämna någon så är det American Steel.
Fråga: Kommer vi någonsin få se ett Sepultura med originalmedlemmar igen?
Betyg: 10/10

Låtlista:
Resistance
World Scum
Intervention
Gladiator
Legions
American Steel
Redemption Of Man By God
Treachery
Plata O Plomo
Chains
Revengeance
Slave (Bonus spår)
Bastard (Bonus spår)
Soulfly VIII (Bonus spår)

Skribent: Jonas ”Madman” Persson

.

.