Starblind Darkest Horrors

Release: Juli 2014
Bolag: Stormspell Records

Det som får mig att bli intresserad av detta Stockholmsband är att gitarristen J.J säger att de låter ”mer Maiden än Maiden”. Kanske något skämtsamt sagt, men ändå ligger det ett stort mått av sanning i det. Vanligtvis brukar jag bli ganska irriterad på band som har just Iron Maiden som husgudar och gör allt för att låta som dessa. Ofta blir resultatet katastrof. Men i detta fall lyckas Starblind (jag gissar att namnet är taget från låten som återfinns på The Final Frontier) överraskande bra. Det handlar inte bara om ett band som vill låta som britterna, utan om att visa sin kärlek till nämnda grupp och också genren i stort.

Även om det börjar lite trevande i Ascendancy så tar det inte lång tid att bli åtminstone lite charmad av Starblind. Stundtals är det möjligt att tro att de har hyrt in självaste Steve Harris på bas, då dennes patenterade basspel efterliknas klanderfritt. Även järnjungfruns tvillinggitarrer lånas skamlöst och med bravur.

Ibland blir influenserna lite väl uppenbara. Som exempelvis i Crystal Tears där man har försökt att göra en egen Children of the Damned eller Mountain of Madness som låter misstänkt lik The Loneliness of the Long Distance Runner. Sämre inspirationskällor kan man förvisso ha, men Starblind låter som allra bäst när de vågar försöka sig på egna idéer. I låtar som Darkest Horror, I Stand Alone och den mäktiga avslutningen Temple of set visar gruppen upp sig från sin absolut bästa sida. Här visar gruppen upp melodier som man minns, monstruösa refränger och läckra instrumentala partier. Tyvärr är albumets svagaste punkt sångaren Mike Starks insats som är ostabil.

Även om Starblind inte kommer att bli något nytt favoritband så är det ett band värt att hålla ögonen på. Och Darkest Horrors fungerar utmärkt för att döda lite av längtan efter ett nytt Iron Maiden­-album.

Bäst: I Stand Alone
Sämst: Ascendancy
är precis lika anonym som öppningsspåren på Iron Maiden’s senaste tre album.
Betyg: 7 / 10

starblind.se
facebook.com/starblindtheband

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby