Cover STARBLIND_Dying Son

Release: 4/12 – 2015
Bolag: Pure Steel Records

Det är omöjligt att prata om Starblind utan att göra jämförelser med Iron Maiden. På fjolårets debutalbum gick det på ett par låtar så långt att jag nästan började leta efter Steve Harris namn bland låtförfattarna.

Dying Son, gruppens andra album, finns det fortfarande tydliga influenser från den brittiska sextetten. Men nu har Starblind också börjat hitta en egen själ och visar att man också kan bra på egen hand, utan att behöva följa några givna mönster eller ramar. Låtar som det explosiva titelspåret, Blood Red Skies (nej, det är ingen Judas Priest-cover) och kanske framförallt Sacrifice kommer garanterat få den som älskar melodisk NWOBHM-doftande hårdrock att hoppa jämfota av lycka.

Genomgående för skivan är att de många instrumentala passagerna är otroligt snygga. Varje ton känns genomtänkt utan att man får den sakens skull krånglar till det. Likaså bär varje låt på en refräng som skulle göra andra band avundsjuka.

Sångaren Mike Stark fick i min recension av föregående album en känga av mig. Det får han inte nu. Jag tycker att han på Dying Son har hittat ett sätt att sjunga på som passar bra till musiken, även om han ibland kanske inte inser sina begränsningar full ut. Men detta album är ett bevis på att Starblind förtjänar mer uppmärksamhet än vad de får.

Betyg: 8 / 10

Skribent: Jimmy ”JimJim” Rimsby