Release: 24/11 – 2017
Bolag: Pure Steel Records

Precis som de store förbilderna i Iron Maiden så byter svenska Starblind sångare inför sitt tredje album, och bitarna faller på plats. Marcus Sannefjord Olkerud är ett behövligt tillskott, för där gruppen tidigare har haft bra låtmaterial så har rösten för att bära upp dem saknats.

Never Seen Again tar gruppen ett steg tillbaka från sina tidigare mer invecklade låtstrukturer, och bjuder nu istället på tio låtar med enklare strukturer och, dessvärre, färre överraskande arrangemang. Detta gör att detta album inte känns lika mångsidigt som gruppens tidigare släpp.

Never Seen Again är ändå inte på något sätt en dålig skiva. Gruppen är kompetenta musiker som förvaltar arvet från 80-talets NWOBHM-scen med stolthet och ära. Man gör det på ett trovärdigt sätt, utan att det känns parodiskt eller löjligt. Det känns snarare äkta. Influenserna från ovannämnda brittiska sextett är ständigt närvarande och ni som har problem med Maidens ”nyare” material kan trösta er med Starblind och minnas just 80-talet.

Allra bäst lyckas gruppen denna gång i titelspåret, en låt som sticker ut från resten materialet tack vare sin dramatiska ådra. Resten av materialet lutar mer åt det jämnstarka hållet, vilket i sig är ett styrkebevis. Även produktionen har fått sig ett uppsving denna gång och det låter lite renare än när jag senast mötte Starblind. Gott så.

Betyg: 8 av 10 gitarrdueller.

KOMMANDE SPELNINGAR:
Starblind på Copperfields i Stockholm

Köp skivan här.