Datum: 7/5 – 2012
Bolag: Roadrunner Records

Storm Corrosion är ett efterlängtat samarbete mellan Mikael Åkerfeldt från Opeth och Steven Wilson från Porcupine Tree (- de vill inte kalla sig för en supergrupp!). Det självbetitlade albumet blev till på ett väldigt romantiskt sätt enligt Åkerfeldt själv. Duon kom hem till Wilson efter ett restaurangbesök, satt i hans röda soffa och tog ett glas vin när Åkerfeldt började spela gitarr, någonstans här föddes idén om en Storm Corrision och inspelningen kunde börja.

Lyckades de föra över denna ”bromance” till albumet? Jag skulle vilja svara med ett blankt nej. Storm Corrosion är ett löjligt intetsägande album på 48 minuter. Det är oinspirerad progg, om man ens kan kalla det för progg…

De har båda lyckats göra ett ordentligt jobb med att ta bort allt vad headbangande heter – inte ens lite nickande kan orsakas av detta och istället förlitar sig duon på ointressanta melodier som består av långsamma gitarrslingor och lite mer gitarr i form solos, vilket är ett genomgående tema för hela albumet. Självklart innehåller även albumet oinspirerat trum- och pianospel.

Det mest intressanta på hela albumet är sista låten Ljudet Innan som börjar med att Åkerfeldt sjunger i de övre registrena på ett sätt jag inte trodde han var kapabel till. Resterande nio minuter består av en sinnesbedövande tomhet och risken för att lyckas hålla sig vaken är väldigt liten. Något annat som också är intressant med albumet är avsaknaden från allt vad rytmik och hypnotiskt gung heter – det minsta man skulle kunna vänta sig när man lyssnar på den här skivan.

Produktionen är inte värd någonting, jag hittar ingen personlighet i varken text, sång eller melodi och glömmer lätt bort föregående låt när nästa börjar. Att rekommendera Storm Corrosion till någon överhuvudtaget vore mycket fel av mig, i synnerhet om jag gjorde det till hardcore-fans av Opeth eller Porcupine Tree.

Skulle du mot allt förnuft ändå vilja lyssna på Storm Corrosion kan du köpa det via iTunes.

Bäst: Att albumet har ett slut.
Sämst: Att albumet har en början.
Fråga: Varför?
Betyg: 1/10

Låtlista:
Drag Ropes
Storm Corrosion
Hag
Happy
Lock Howl
Ljudet Innan

Skribent: Jonas ”Madman” Persson