15x20

Release: 14/1 – 2014
Bolag: NoiseArt Records

Inför sitt femte albumsläpp, Divide and Conquer, har det grekiska thrashbandet Suicidal Angels kastat ett extra öga på både 80-talets Kreator och Sepultura, men den stora inspirationskällan stavas Slayer. Likheterna är så stora att ett potentiellt scenario skulle kunna vara att Suicidal Angels under förproduktionen diskuterat hur ett 80-tals-Slayer skulle låtit idag, för att sedan fastna i den tanken hela vägen till dagens release. Detta är helt klart ett album som (nu flertalet gånger) nämnda band lika gärna hade kunnat släppt.

Med en grym attityd i både sången och riffen, som består av klassiska thrashriff a la Slayer blandat med en punkig attityd känns låten Pit of Snakes väldigt inspirerad av War Ensemble. In the Grave är en annan låt som lyckas hålla det klassiska thrash-ljudet intakt med hårda riff i mid-tempo, den krossar helt enkelt allt på Divide and Conquer och för ännu en gång tankarna till Slayer. Jämförelserna är många, allt från riffen som är inspirerade av Kerry King till solodelarna som är inspirerade av Jeff Hanneman. Det blir ju inte sämre av att sångaren Nick Melissourgos har en röst som påminner om en ung Tom Araya – dock inte lika skrikig.

Låtarna på Divide and Conquer är något komplexa för sitt eget bästa, Suicidal Angels petar in en hel del detaljer i varje låt vilket kräver ett antal genomlyssningar för att upptäcka allt. Två exempel är Seed of Evil och Twisted Mind som båda klockar in på nästan sju minuter vardera. De är uppbyggda i olika sektioner och kontrasten mellan snabbt, hårt och mid-tempo är alldeles för stor vilket stjälper mer än hjälper. Positivt nog så förlorar de aldrig det klassiska thrashljudet.

Jag är ganska säker på att Divide and Conquer inte är ett album för alla, utan endast för de mer inbitna thrashfantasterna, i synnerhet de som håller Slayer högt. Den är energisk, brutal, intensiv och väldigt old-school. Ett album som den gamla skolan mycket väl kommer att njuta av.

Du kan köpa Divide and Conquer via iTunes.

Bäst: In The Grave och Pit Of Snakes.
Sämst: Alldeles för komplexa och detaljerade låtar.
Betyg: 7/10

Låtlista:
1. Marching Over Blood
2. Seed of Evil
3. Divide and Conquer
4. Controll the Twisted Mind
5. In the Grave
6. Terror Is My Scream
7. Pit of Snakes
8. Kneel to the Gun
9. Lost Dignity
10. White Wizard

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.