Sylosis

Release: 13/1 – 2015
Bolag: Nuclear Blast

Sylosis dundrar fram likt apokalypsens fyra ryttare och sätter ribban omänskligt högt för metalgenren 2015.

Dormant Heart, fjärde albumet från brittiska Sylosis är ren och skär perfektionism. Från första låten Where The Wolfs Come To Die till avslutande Zero griper Sylosis tag i sin lyssnare och vägrar släppa taget. Sedan finns det bara en sak att göra, trycka på Play, igen. Dormant Heart är referensmaterial till kommande band inom death och extreme metal.

Det är svårt att välja en specifik låt som albumets höjdpunkt då varenda en är otroligt genomtänkt och extremt ”snygg.” Dormant Heart utstrålar en enorm aggressivitet, attityd och tyngd med en rik variation. Det blandas vilt mellan tunga partier som orsakar andnöd och snabba gitarriff som gör det svårt att hänga med. Det finns även utrymme för skönsång, dock är den väldigt diskret och fungerar mer som en stämma i bakgrunden.

Dormant Heart klockar in på 66 minuter, men känns kortare på grund av att man som lyssnare verkligen lever sig in i musiken. Varning: Lyssna inte på Dormant Heart utomhus, jag har vid ett flertal tillfällen nästan blivit påcyklad på grund av just detta.
Trots albumets aggressivitet och tuffa attityd så infinner sig en känsla av eufori och det är svårt att inte dra på smilbanden under låtarna, det är så förbaskat vackert. Det finns även alltid något nytt att upptäcka vid varje genomlyssning vilket bidrar till en allt bättre helhet, ett högt återspelningsvärde med andra ord.
Dormant Heart är en säker kandidat till årets album 2015.

Med Dormant Heart, Raised Fists From The North (recension läser du HÄR) och Thåströms kommande Den Morronen, har vi ett riktigt bra start på musikåret 2015.

Du kan och bör köpa Dormant Heart via iTunes.

Bäst: Den rika variationen och euforin som uppstår när man lyssnar.
Sämst: Finns inget dåligt här inte.
Betyg: 10/10

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.