Takida

Release: 12/3 – 2014
Bolag: Universal Music

”Vad hör man om man spelar en tAKiDA-skiva baklänges? Jo, skivbolaget som ber om ursäkt” – ett gammalt djungelordspråk.

Jag måste få be om ursäkt till tAKiDA. För de som inte läste min sågning av Dead By April’s nya album, Let The World Know, så avslutade jag med: ”Men som alltid, det kunde ha varit värre, det kunde ha varit tAKiDA.” Ack så fel jag hade, All Turns Red är inte lika genomrutten och ond som Let The World Know, den får mig inte att vilja sätta mig i fosterställning och gråta eller slita av mig mina öron och uppskatta tystnaden. Jag skulle till och med vilja säga att All Turns Red är ett knappt godkänt album, vilket får ses som ett högt betyg för tAKiDA.
Men, vare sig du avgudar Sveriges största skäms-”rock”band eller inte så är en sak säker, All Turns Red kommer att sälja som smör i stekhett solsken.

All Turns Red har sina ljuspunkter, men desto mer ondska. Melodierna är ok, till och med lite catchiga. tAKiDA är ett smart band, de vet exakt hur de ska producera lättlyssnad radio”rock” till unga tjejer och kvinnor i medelåldern, samt en och annan truckerkepskille. De går även utanför sina gränser och testar något nytt. Istället för att enbart förlita sig på smöriga ballader så bjuder de på snabbare och mer distade gitarrer vilket är ett välkommet element.
Det negativa å andra sidan är att låtarna är enformiga, som sig bör när det kommer till tAKiDA. De har inte lagt ner någon energi eller själ i sitt musikskapande. Dock är Robert Pettersson albumets största minus. Jag har kunnat tolerera hans sång på föregående släpp, men under All Turns Red är han totalt oengagerad och okarismatisk. Det märks tydligt att han inte har haft roligt under inspelningen av lyriken då hans röst är släpigt sövande. Förmodligen hade All Turns Red kunnat funka om du har svårt för att sova, risken för mardrömmar finns dock.

Jag ska vara ärlig, jag har endast klarat mig genom All Turns Red en gång, men det räcker mer än väl för att kunna bedöma att detta album kommer dela plats med Dead By April och Gasoline Stars bland topp-5 sämsta album 2014. tAKiDA hör till nere i skärselden tillsammans med Björnligan, Gargamel och hon från Apolivareklamen.

Du kan köpa All Turns Red via iTunes, men du lär få ut mer av att slänga pengarna i sjön.
Eller ännu bättre, dra ut på stan med polarna, köp en pizza och öl, eller bara gå på bio.

Bäst: Melodierna är lite catchiga.
Sämst: Roberts sång är outhärdlig.
Betyg: 2/10

Låtlista All Turns Red:
1. I Am The World
2. Brimstone
3. One Lie
4. Purgatory (Live And Let Die)
5. As We’re Falling Down
6. It Saved Me
7. I’m Coming Home
8. To Have And To Hold
9. Daylight
10. Fall

Skribent: Jonas ”Madman” Persson.