Datum: 15/5 – 2012
Bolag: Columbia

Tenacious D släppte sitt självbetitlade album 2001 vilket gjorde dem till det hetaste bandet på jorden. Pick Of Destiny släpptes 2004 och kunde inte leva upp till debutalbumets mästerliga blandning av humor, skön sång och grymma melodier. Tenacious D släppte även sin fantasilösa samt korkade film Pick Of Destiny år 2006, den agerade som musikvideo till albumet med samma namn. Kritikerkåren tog fram sina sågar och Tenacious D gick från kungar till nollor över en natt. Nu är deras nya alster Rize Of The Fenix här, som vanligt kallar bandet det för världens bästa album. Jag kallar det ett godkänt album som innehåller tre av deras bästa låtar under karriärens gång. Annars består albumet av den sedvanliga underbältet humorn med billig charm och de har även denna gång lyckats rekrytera sin trogna följeslagare Dave Grohl på trummor, som sig bör.

Albumet börjar starkt med Rize Of The Fenix där duon skämtar om hur kritikerna sågade Pick Of Destiny och sa att deras karriär var över, ”When the Pick of Destiny was released, it was a bomb and all the critics said that The D was done. The sun had set and the chapter had closed, but one thing one had thought about was The D would Rize again.” Låten riktigt skriker att Tenacious D är tillbaka och det enda de behöver är en till hit. Efter denna mästerliga låt som är minst lika bra som öppningsspåret Kickapoo till Pick Of Destiny så dröjer det inte länge förrän den pubertala humorn sätts igång. Albumets andra låt Low Hangin Fruit må vara rolig och rocka av dig dina strumpor i sann Tenacious D anda men den fastnar inte i minnet.

Classical Teacher är en rolig sketch om att bandet (Kyle främst) måste bli bättre för att lyckas. Jack har hyrt in en spansk lärare, Felix (som påminner om hans karaktär i filmen Nacho Libre), en av världens bästa gitarrister. Du lär skratta ljudligt till den här sketchen annars finns det en risk att du är född utan en humornerv. Deras andra sketch, Flutes And Trombones, är rakt av meningslös och den fick mig mest att gäspa.

Nästa låt, Senorita, följer den spanska vägen och handlar om en vendetta som slutar med ett komplicerat förhållande samt ett svek. Jack tar till sina spanskakunskaper under låten, tyvärr höjer inte det produktionen. Den är dock betydligt bättre än den meningslösa och ofokuserade låten Deth Starr (japp, Star Wars) som kommer efteråt. Man vet liksom inte riktigt vart de vill komma, försöker de bygga ett skepp efter att den globala uppvärmningen har förstört planeten eller är det bara en dålig ursäkt för att skämta om ”Uranus”. Roadie är en skön hyllning till alla hjältar backstage som faktiskt får spelningarna att fungera, utan dem hade artisterna inte varit någonting. Tyvärr får de inte nog med uppmärksamhet.

The Ballad Of Hollywood Jack And The Rage Kage är Tenacious D’s hittills bästa låt och förmodligen även världens bästa kompislåt. Den handlar om att Hollywood Jack har gått vidare och gjort karriär inom filmens värld medan Rage Kage’s drömmar har gått i kras, ”So Hollywood Jack lived high on a hill in a bubble and Rage Kage lived deep in the broiling valley bellow”. Rage Kage hamnar på sjukhus och Hollywood Jack åker dit för att ta hand om sin vän, ”He grabbed their lapels and he screamed ’BY GOD YOU MUST SAVE HIM!´. Because Rage Kage and I; can’t you see that were one and the same!” Låten är väldigt rörande och Jack Black har aldrig låtit bättre, vid enstaka tillfällen kan man tro att det är Neil Diamond framför mikrofonen. Lyssna på den – om du fäller en tår så skäms inte för du är inte ensam om det! The Ballad Of Hollywood Jack And The Rage Kage kvalar in till topp 10 bästa låtar 2012.

Rock Is Dead är en upptempo låt på en minut om att rocken är död. Jack fick inspiration till låten då han seriöst tror att rocken håller på att dö ut och det sista riktiga rockbandet var NirvanaThey Fucked Our Asses handlar om just vad låttiteln antyder. To Be The Best är för kort för sitt eget bästa.

Sista låten 39 är även den en av deras mer välskrivna låtar. Tenacious D förklarar sin kärlek till kvinnor som är över 39 år då de börjar bli för gamla för att jaga yngre. Låten tar inspiration från både Bob Dylan och Bruce Springsteen där Jack låter som den sistnämnda vilket fungerar avsevärt bra. Visst, det finns ett par ”fuck” och ”cock” men det utesluter inte att låten är välskriven samt har ett budskap vilket Tenacious D oftast har lite svårt att förmedla.

Rize Of The Fenix, The Ballad Of Hollywood Jack And The Rage Kage och 39 är tre låtar som visar att Tenacious D har det som krävs. Tänk om vi kunde få ett album av dem där alla låtar är lika välskrivna! Nej, tyvärr fick vi inte det denna gången och Tenacious D snubblar på mållinjen. Jag hoppas verkligen att de minskar på den pubertala humorn (- som var rolig när man var 15 år gammal) och verkligen anstränger sig till nästa album, om det nu kommer ett…

Du kan köpa albumet via iTunes eller lyssna på det i sin helhet via SoundCloud.

Bäst: Rize Of The Fenix, The Ballad Of Hollywood Jack And The Rage Kage och 39
Sämst: Att de fortfarande kör på sin billiga pubertala humor och inte tar sin talang på allvar.
Betyg: 6/10

Låtlista:
Rize Of The Fenix
Low Hangin Fruit
Classical Teacher
Senorita
Deth Starr
Roadie
Flutes And Trombones
The Ballad Of Hollywood Jack And The Rage Kage
Throw Down
Rock Is Dead
They Fucked Our Asses
To Be The Best
39

Skribent: Jonas ”Madman” Persson